DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Foto Feedback #1
1 av 1

Foto Feedback

– #1

av Martin Örnroth

Första bidraget kommer från Michael Krause som har varit i Röda Havet och dykt.

Första bidraget kommer från Michael Krause som har varit i Röda Havet och dykt. Bilderna har han tagit med en Sony DSC-P10 som har 5 MP.
Jag tror att alla dykare som upplevt solens dansande strålar i vattenrymden känt samma andäktighet. Det är verkligen magiskt men dessvärre inte helt lätt att fånga med kameran. För att lyckas bör man välja en snabb slutare, gärna 1/125 eller mer. Michael använde här 1/250, f.5.6 och se, strålarna fastnade.
Att inkludera en dykare i bild ger ofta ett mervärde, men här ser det ut som om dykaren ”råkat” simma in i bild just som den togs. Dessutom så tycks dykaren inte uppskatta de vackra strålarna, utan simmar helt enkelt förbi. Det ger betraktaren en omedveten signal om att ”detta kanske inte var så vackert trots allt”.
Michael, jag skulle vilja föreslå att du i ett sådant här läge satsar på en siluett i stället. Eftersom kameran saknar vidvinkellins (P-10 har 38 mm som största vinkel, omräknat till filmtermer) gäller det att få lite avstånd till modellen. Be dykaren simma upp mot ljuset, själv lägger du dig så lågt som möjligt. Om du går ner på bottnen, se till att du inte skadar några djur eller växter. Med hjälp av handsignaler kan du sedan guida din modell till en lämplig position. Har dykaren dessutom en ficklampa är det en extra bonus. Exponera efter ljuset i öppningen och strunta i om väggarna och dykaren blir helt svarta.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser