DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Big blue Black Molly V
Med fyra led lampor för vanligt ljus och två för rött ljus, levererar Black Molly imponerande ljusstyrka.

Test

Big blue Black Molly V

Text och foto: Stefan Beskow

Det fanns en tid då bra dyklampor var ovanliga, dyra och klumpiga. Detta har definitivt förändrats med led-lampornas intåg i undervattensvärlden. Numera finns bra, kompakta, kraftiga och om inte snorbilliga så i alla fall mycket prisvärda dyklampor. 

►  Mitt mål var att hitta en en bra fokuslampa till min undervattensfotorigg. Saker som jag efterfrågar, när det gäller fokuslampor, är att de ska vara tillräckligt starka för att även kunna filma, åtminstone makro, att de har lång brinntid (ska helst klara minst två dyk på en laddning) och funktion för rött ljus, då detta kan vara behjälpligt när man fotograferar skygga djur, som av någon anledning inte blir lika skrämda av det röda ljuset. Jag vill dessutom ha en jämn ljuskägla utan ”hotspot”. Den ska också vara bred, så att jag inte behöver rikta lampan när jag fotar, så att ljuset träffar motivet i så stor utsträckning som möjligt. Att den dessutom är liten och kompakt är viktigt eftersom jag (under normala omständigheter) reser ganska mycket. En kompakt lampa blir heller inte lika skrymmande under vattnet.

En sådan kravlista hade varit helt omöjlig, för säg 15 år sedan, men är nu i högsta grad en realitet. Faktum är att det nu finns en hel del olika märken att välja mellan. Dessutom har de olika lamptillverkarna en uppsjö av olika modeller att välja mellan!

BigBlue
En lamptillverkare som vuxit ganska mycket de senaste åren och som fått bra recensioner är BigBlue. Att importören ligger i mina hemtrakter innebar att jag lätt kunde ta mig dit för att se vad som skulle passa. René på Aquafun, som är skandinavisk distributör för BigBlue, välkomnade mig med ett leende, och när jag berättade för honom vad jag letade efter föll valet på BigBlues lampa Black Molly V 2600 lumen. Den har alla egenskaper som jag behöver.

I praktiken
Efter 15 dyk med lampan är detta mina tankar: Storleken är bra vid resor och den är inte för klumpig när man dyker. Den har fyra effektlägen. På starkaste läget avger den hela 2 600 lumen i två timmar, och den fungerar alldeles utmärkt att filma med, framförallt när du inte behöver lysa upp alltför stora och ljuskrävande motiv. Som fokuslampa har jag mest använt det näst starkaste läget, där man får hela fyra timmars brinntid (1 300 lumen) vilket är tillräckligt för en hel dykdag med tre till fyra dyk utan att ladda batteriet. På de lägre effektlägena (650 respektive 260 lumen) får man åtta respektive 20 timmars brinntid. Ljuskäglan är bred, 120 grader, och jämn utan någon hotspot. Den lyser effektivt upp området som ska fotograferas utan att man behöver rikta om lampan, vilket kan vara fallet med lampor som har en snävare ljuskägla. Om man trycker två gånger i snabb följd får man dessutom rött ljus. Håller du inne knappen i mer än två sekunder, blinkar lampan SOS signaler tills man trycker igen - en extra säkerhetsfiness om något skulle gå galet och man behöver påkalla hjälp.

Kring knappen finns en liten lysdiod som signalerar hur mycket batteri det är kvar. Blått ljus indikerar att det finns gott om batteritid kvar, sedan växlar det till grönt. När batteritiden börjar närma sig sitt slut indikerar lysdioden rött. Batteriet, som ingår i köpet, tar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Teknisk data – BigBlue Black Molly V (AL 2600XVP) 

Ljusflöde

  • Nivå 4 2600 lumen
  • Nivå 3 1300 lumen
  • Nivå 2 650 lumen
  • Nivå 1 260 lumen
  • ...
Läs artikeln i DYK #Special Okt 21:

SOME images:
Test – Big blue Black Molly V, Test – Big blue Black Molly V
Med fyra led lampor för vanligt ljus och två för rött ljus, levererar Black Molly imponerande ljusstyrka.
, Test – Big blue Black Molly V
Funkar bra att resa med och ha på kameran.
, Test – Big blue Black Molly V

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser