DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Video  Video
Fotospecial – Nordic Video Workshop 2010
Precis som vid undervattensfoto kräver uv-video att du är en duktig och stabil dykare, så inte bilderna blir skakiga.
Fotospecial – Nordic Video Workshop 2010
Det är framför datorn som filmen växer fram – oredigerad video finns det ingen som gitter se på.
Fotospecial – Nordic Video Workshop 2010
Jeff Goodman började på college för att lära sig bli modefotograf. Då visste han inte att utbildningen inkluderade en veckas kurs i undervattensfoto.
Fotospecial – Nordic Video Workshop 2010
Deltagarna på Nordic Video Workshop på One Ocean i Kristianssand.
Fotospecial – Nordic Video Workshop 2010
Även den enklaste scen kan berätta en historia. Och de är bra att öva sig på.
Fotospecial – Nordic Video Workshop 2010
På väggarna i Norge finns det gott om fina motiv.

Nordic Video Workshop 2010

Fotospecial

Text & foto: Mikkel Noe-Nygaard

Vi älskar alla att dyka. Allra helst vill vi också dela med oss av fascinationen med resten av världen. Bara i sällsynta fall lyckas vi förmedla känslan av viktlöshet och intrycken av de otroligt många spännande varelser vi som dykare upplever i vattnet. En hel del videokurser har hållits i sydliga nejder. Knappast några på våra breddgrader. Vi var med på Nordic Video Workshop i Norge.

Andelen dykare som hoppar i vattnet med en kompaktkamera i handen växer ständigt. Väldigt många dykare försöker gång på gång att förmedla till familj och vänner vad som händer nere i vattnet. Antalet videofilmer på Nätet ökar hela tiden. Många filmar. Det finns massor att titta på. Tyvärr är det inte särskilt mycket som egentligen är sevärt…
Nio av tio av sådana videofilmer består av en ofta lite för lång titelsekvens, tio minuter bristfälligt redigerad skakig simning förbi alldeles för blå rev, flyende fiskar och i bästa fall vinkande dykare. I värsta fall ser man bara fenorna på en otålig dykguide som simmar framför.
På ljudspåret ligger ett slumpmässigt utvalt stycke musik. Det berättar mera om videofilmarens personliga musiksmak än det medverkar till att framhäva filmens innehåll. Sådana videofilmer blir snabbt tröttsamma att titta på. Man orkar sällan se hela filmen till slutet – om man inte råkar ha filmskaparen sittande bredvid. Vår moderna ”zapparkultur” kräver mycket högre kvalitet för att förmå oss att sitta kvar hela vägen till sluttexterna.
Vi vill bli underhållna av fängslande skildringar av fantastiskt djurliv, stora vrak och den vidunderliga känslan av att befinna sig i vattnet. Filmen behöver inte uppnå status som en ny ”Den Tysta Världen”, ”The Abyss” eller ”Den Blå Planeten”. Med enkla metoder kan vi göra små berättelser mycket mer intressanta och fängslande.

Workshop
På Dvergnestangen Camping finns ett vitt hus med plats för tio personer. Huset bildar en intim och perfekt inramning för Nordic Video Workshop 2010 (NVW). Evenemanget är arrangerat av Lars Kirkegaard från Fotografit i samarbete med Carlo Golfetti från One Ocean Dive Center. Det vänder sig till dykare som har intresse av att utvecklas och komma vidare med sina videoinspelningar.
Deltagarna har ytterst olika bakgrund, erfarenhet och förutsättningar. Några är på väg att göra sig förtrogna med nyligen inköpt utrustning. De vill ha en introduktion till grundläggande redigeringsteknik och bildberättande. Andra har med sig halvprofessionell utrustning och lite mera erfarenhet. Även de vill bli bättre.
Sist men inte minst deltar de i workshopen för att ingå i ett givande och konstruktivt nätverk med andra dykande videofilmare. Nätverket når långt utöver deras eget lands gränser. Det blir värdefullt när de i framtiden behöver få kritik, hjälp med tekniska knep och goda råd från en jämlike.
I centrum av workshopen står den välkände och prisbelönte naturfotografen Jeff Goodman. Under 30 år har han skaffat sig ansenlig erfarenhet av både dykning och videofilmning. Jeff har på egen hand hållit workshopar i Röda Havet flera gånger. Det här blir första gången han undervisar i Norge.
Jeff är en mycket passionerad naturälskare. Med sin medverkan vid NVW hoppas han att ge deltagarna ett nytt synsätt på allt som lever i havet. Han vill öka deras förtjusning i att dyka. En del vill se så...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Jeff Goodman
Jeff Goodman började på college för att lära sig bli modefotograf. Då visste han inte att utbildningen inkluderade en veckas kurs i undervattensfoto.
Han hade inga planer på att bli natur...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser