Instruktör på kurs
Isdykning
Vintersäsongen är här liksom möjligheterna
till isdykning.
Det kan vara frestande att prova på denna form av dykning, men det gäller att göra det på ett säkert sätt med rätt utbildning. Även om jag nog skulle klara av att genomföra ett isdyk, tycker jag att kurser är både roliga och intressanta. Därför kommer jag i den här artikeln att berätta om hur isdykarkursen går till, och beskriva den fantastiska upplevelsen när jag dyker i de schweiziska alperna.
► Det både låter och ser kallt ut, men i övrigt borde det inte vara så svårt, om man som jag är van vid att dyka året runt i alla slags väder. Jag blir dock lite frågande när den stora motorsågen plockas fram. Den skulle jag nog inte klara av att hantera. Jag föreställer mig hur jag skulle se ut på bild när jag sågar mig igenom isen, men jag kan inte ens lyfta sågen. Sågen är inhyrd och av en kaliber som de flesta knappast använder hemma i trädgården. Det krävs dessutom en särskild licens för att använda den. Motorsågen ingår i min instruktörs förberedelser inför planering av kursen och vårt dyk den kommande helgen.
Kursen
Vi börjar i lektionssalen hemma hos Roger Muchenberger, som driver Tauchschule Basilisk i Basel. Jag och två andra elever måste lära oss hur man genomför de procedurer som anses vara "best practice" inom isdykning.
Utbildningen består av teori och två dyk. Roger har ordnat en teorikväll dagen innan vi kör upp till Alperna, och vädermässigt ser det ut att bli en helt perfekt helg. Förutom att testa motorsågarna inspekteras all utrustning som inte används så ofta. Linornas beskaffenhet och längder måste kontrolleras.
Braskaminen har tänts upp, för Roger har sagt att vi ska använda askan. Man använder aska eller grus för att få fotfäste när isen ska sågas upp. Det är viktigt att välja ett organiskt material, eftersom det kommer att hamna i vattnet när isen så småningom smälter.
Det behövs två linor, och båda ska ha positiv flytkraft. Den längre av linorna hanteras av en linskötare och sitter fast med en kraftig spik i isen. Andra änden fäster man i dykare 1. Mellan dykare 1 och 2 används en kort lina, liknande en parlina. Vi har också en isoleringsmatta som linskötaren kan stå på för att undvika kyla underifrån. Förutom de tre rollerna som beskrivs ovan behöver det finnas ytterligare en person. Med två dykpar kan det ena paret dyka medan det andra står i beredskap i full utrustning för säkerhets skull om något problem skulle uppstå. Vid isdykning består en grupp av minst fem personer, varav fyra är dykare.
Vår dykutrustning är i princip densamma som vid vanlig kallvattendykning. Ur CMAS synvinkel är det dock ett krav att man använder två första steg. Detta för att säkrare kunna hantera en eventuell frysning. Jag har sedan tidigare en el-värmeväst och el-handskar, eftersom jag ogillar att frysa. Det borde underlätta den här upplevelsen.
Vi har också med oss en vanlig spade, snöskyffel och ishacka. Listan på utrustning blir ganska lång, och därför kan det vara en fördel att välja en plats som det går att parkera nära. Roger berättar också att de ibland har dykt på svårtillgängliga platser, och då har de använt slädar för att få med sig all utrustning.
Innan vi kan dyka
Vi befinner oss alltså vid en alpsjö i Schweiz som är känd bland dykare och som lämpar sig bra för isdykning. När vi kommer fram inspekterar vi några hål som använts...
Fakta - St. Moritz
Schweiz är ett perfekt ställe för isdykning med goda förhållanden. Det finns flera sjöar där isdykning är tillåten, och isen är alltid tillräckligt tjock under vintermånaderna. St...
Bra att komma ihåg:
Ett isdykarlag består av minst fem personer, varav fyra är dykare.
Använd två förstasteg och undvik att andas i regulatorerna före dyket.
Använd grus eller organiskt...
Fakta – Tauchschule Basilisk
Roger Muchenberger är ägare av dykcentret sedan mer än 40 år och har undervisat mängder av elever i allt från nybörjarkurser till full trimix. Utbildningen sker...