DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
GUE Tech1 – duger DIR?
Med sin ”blow gun” simulerar Hassan en ventil som friflödar och Natalia kommer till undsättning. Många ventilproblem kan lösas och därefter kan dyket fortsätta som planerat. Men det gäller att minimera gasförlusten.
GUE Tech1 – duger DIR?
Mina två ryska kurskamrater Natalia och Tatiana flankerar Hassan Adly när vi ligger på deko på kursens sista trimixdyk.
GUE Tech1 – duger DIR?
Noggrann gasanalys och tydlig märkning av flaskorna ingår alltid i förberedelserna av ett tekniskt dyk. Med sin blow gun simulerer Hassan en ventil, der freeflower. Natalia kommer til undsætning. Mange ventilproblemer kan løses, så dykket kan fortsætte uden problemer, men det gælder om at begrænse gastabet.
GUE Tech1 – duger DIR?
Tatiana och Natalia gör sig redo för ännu ett övningsdyk. Långa, djupa dekostopp i mars månad görs med fördel iförd torrdräkt.
GUE Tech1 – duger DIR?
Det är ren lyx att ha två erfarna GUE-instruktörers fulla uppmärksamhet under fem dagar. Richard Lundgren (tv) och Hassan Adly (th).

GUE Tech1

– duger DIR?

Text och foto: Jesper Kjøller

DIR-filosofin var tidigare väldigt kontroversiell. Nu håller den på att bli rumsren. Vill du på allvar dyka tekniskt under DIR-fanan? Då går det inte att komma undan från Global Underwater Explorer-kursen Tech1. Den lägger stor vikt på grundlig dykförmåga, fasta rutiner och strikta metoder för nästan allt – och på att dykning är en lagsport. Vi var med på en Tech1-kurs i Hurghada.

Samma sak händer varje morgon. Sedan varje kväll på vägen tillbaka till Hotel Empire Beach där jag bor. Evinnerliga diskussioner med taxichauffören om priset. Resan tar ungefär 15 minuter. Jag vet att den ska kosta högst 15-20 egyptiska pund. Det är ungefär samma belopp i danska kronor. Chauffören börjar alltid med att kräva 50 eller 100 egyptiska pund. För det andra vet jag att det gäller att vara överens om priset innan resan startar. Man ska undvika att ta bataljen först när man kommit fram. För det tredje vet jag att man måste ha jämna pengar. Med bara en femtilapp eller en hundring kan man vara säker på att taxichaffisen saknar växel. Det hela är en del av charmen med Hurghada. Prutningsceremonin genomförs med ett leende på läpparna – åtminstone för det mesta. Ta seden dit du kommer – eller lämna landet! Vareviga dag slutar det med att vi enas om 20 pund.
Taxiresan tar mig varje morgon till Hotel Marlin Inn i andra änden av stan. Där har GUE-instruktören Hassan Adly sin båt liggande. Tada är en liten dagsutfärdsbåt. Hon bildar plattform för Tech1-kursen jag deltar i. Till skillnad från andra båtar i området är Tada utrustad för teknisk dykning. Det finns helium, dubbelapparater och etappflaskor ombord. Och besättningen vet hur techdykare ska tas om hand.
Maximala antalet elever på Tech1 är tre per instruktör. Mina kurskamrater är de två unga ryska tjejerna Tatiana och Natalia från Moskva. De är vana vid att göra sin DIR-träning i bassäng och att dyka i vattenfyllda grusgropar. Av öppet vatten har de ingen större erfarenhet. Men de är ett par tuffa töser. Trots sin blygsamma storlek klättrar de uppför lejdaren på båten med dubbelapparat på ryggen utan större besvär.
Hassan har genomfört ungefär sju Tech1-kurser som instruktörsaspirant. Nu är det tid för hans slutliga utvärdering för att självständigt kunna hålla de efterfrågade kurserna. För det ändamålet övervakas det hela av den svenske instruktören Richard Lundgren. Han är Training Director inom GUE. Det ska visa sig vara en enorm fördel att ha två GUE-instruktörers samlade uppmärksamhet riktad mot oss tre elever under de fem dagar kursen varar.
Egyptiske Hassan Adly har studerat i Moskva och är gift med en ryska. Trots flickornas ganska begränsade kunskaper i engelska kan han ändå undervisa dem. Men han måste alltså säga nästan allt på två språk. Ryska för tjejernas skull och engelska så att Richard och jag kan hänga med. Det bidrar till att kursen drar ut lite på tiden.

Linjobb
GUE Tech1 är en grundkurs i teknisk dykning à la DIR (se faktarutan på sid. 29). Där inför man trimix och förkortad dekompression med 50 eller 100 procent syrgas som metodik. Jag har tidigare gått trimixkurser hos andra organisationer. På papperet är jag alltså överkvalificerad. Jag har redan certifikat att dyka djupare och med fler etappflaskor än GUE Tech1 tillåter. Där gäller maxdjup 51 meter och högst en etappflaska. Men kursen är känd...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Tack til
Hassan Adly
www.redseadiscovery.com

Triton Empire Beach Resort
www.threecorners.com

Fakta

VAD ÄR DIR?
DIR är en förkortning för ”Doing It Right”. Det betecknar en inställning till dykning som helhet och har sitt ursprung bland grottdykarna i WKPP-gruppen – ”Woodville Karst Plain Project”. WKPP-...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser