DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Fourth Element SubXero – Varm och snygg
1 av 1

Fourth Element SubXero

– Varm och snygg

Av John Bantin

Jag minns en kylig vinterkväll i Sharm el Sheikh. Jag gick runt i understället för jag trodde jag såg snygg ut i det. Det gjorde jag inte. Jag liknade en bilmekaniker som precis hade klättrat upp ur smörjgropen.

I nästan alla underställ ser man ut som om man gick klädd i ett duntäcke. Fourth Element SubXero imponerade på mig. Det har faktiskt lite mera form. Överdelen är en ganska attraktiv jacka för sig. Yttertyget är vatten- och vindtätt. Jackan är alltså idealisk för en dag på havet. Underdelen är ett par snickarbyxor av samma typ som skidlöpare använder. Jag skulle nog inte bli överraskad om jag fick se snowboardåkare i Alperna bära den kostymen i vinter.
Underdelen går upp över axlarna och täcker både bröstet och ryggen. Man drar ihop den med ett långt blixtlås. Den får lite form i midjan tack vare det inbyggda bältet. Det finns gylf för herrarna och blixtlåsfickor för nycklar och andra småsaker.
Fickorna är väl genomtänkta. De är ventilerade. Då blir det enklare att få ut luften ur stället när det är dags att dyka ner. Fotlinningrna är försedda med kardborreband. Banden håller fast materialet när man ska trä ner stället i benen på torrdräkten.
Samma sak gäller jackans ärmar. De är dessutom ventilerade i axelpartiet precis vid stället där dräktens utblåsventil brukar vara placerad. Det minskar risken att understället ”låser in” luften under uppstigningen. Ventilerna är täckta med vindtätt material. Därför blir man inte kall om axlarna när jackan används på land mellan dyken.

Användarvänlighet
Idén med tvådelat underställ är ganska ny. Den kan ge upphov till problem om det börjar glipa mellan de två delarna under dyket. Då blir man kall om midjan. Även det har tillverkaren tänkt på. Ett par justerbara grenremmar sätter stopp för varje tendens hos jackan att glida upp. Grenremmarna kan tas bort om man vill.
Trots ställets slimmade utseende fann jag att SubXero är rätt så omfångsrik. Inte minst när jag skulle pressa in min lekamen i torrdräkten. SubXero är först och främst enormt varm. Jag bar den under en promenad på stranden i juni. Sedan badade jag i svett innan jag krängt på mig torrdräkten. Ändå kände jag inte tillstymmelsen till kyla under dyket. Innerfodret är avsett att leda bort svetten. Det kunde minsann behövas!
SubXero är tillverkad av 400-grams ”shearling fleece”. Det ger bästa möjliga isolering. Materialets vattenavvisande egenskaper ger fortsatt skydd mot kyla även om torrdräkten råkar ut för en omfattande läcka. Tillverkaren hävdar att flera oberoende testare har utnämnt stället till det varmaste de någonsin provat. Det tror jag gärna på.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser