DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Stig Insulán - pionjär & innovatör!
Stig är mest känd för sin självreglerande torrdräktventil, men han har jobbat intensivt med våt- och torrdräkter, regulatorer, kranar och en hel del med olika kommersiella och militära anpassningar genom åren.
Stig Insulán - pionjär & innovatör!
All produktion av Stigs SI Tech-ventiler sker i Brastad. Ett samhälle på Västkusten en kort biltur från Lysekil och tätt intill Gullmarsfjordens salta vatten.

Stig Insulán

- pionjär & innovatör!

Text & bild Magnus Lundgren
En kort bilresa från Lysekil ligger SI TECHs fabrik i lilla Brastad. Där tätt inpå salta Gullmarsfjorden tillverkas den världsberömda självreglerande torrdräktventilen som finns på var och varannan torrdräkt. Vem är då Stig Insulán, mannen bakom ventilen och företaget SI TECH?

Att Stig och SI TECH gör så mycket mer än torrdräktsventiler är kanske inte helt bekant. Utan överdrift kan man säga att Stig har utvecklat och moderniserat dykningen även ur ett världsperspektiv. Vi åkte dit för att hälsa på honom med hopp om att fördjupa oss i hans bakgrund och historia, relationen med Viking, ventilen, SI TECH och framförallt varför det står en husbil bakom fabriksbyggnaden?  

Stigs handslag är hårt och fast och hans blick utstrålar en slags sund livslust. Han personifierar för mig en så kallad ”self made man” som tagit sina egna idéer på fullaste allvar. Stigs förmåga att förverkliga idéer verkar vara helt naturlig. En idé fast förankrad i att lösa ett verkligt problem tar Stig med sig från ritbordet in i produktion och sedan ut på marknaden till konsumenten. Visst var det hans torrdräktsventiler som slog igenom med kraft på hela världsmarknaden men Stig, och SI TECH, handlar om så mycket mer.  

Vad har du för bakgrund?

– Jag är från Kungälv (född 1941) och var sedan barnsben ett riktigt vattendjur. Det var nog 1953 jag började med mask och snorkel och fick mersmak för den fascinerande undervattensvärlden. Lite senare, kanske 1958, började jag dyka med en så kallad ”Åke Follin-apparat” från den legendariska Röda havet-expeditionen. Det var egentligen då allting började på allvar för mig! 

Fotnot: ”Expedition Röda havet” var en legendarisk resa som Västkustens Dykarklubb gav sig ut på i januari 1956. Den 12 november 1956 släpptes filmen med samma namn i regi av Bengt Börjeson. Det var året efter Cousteaus ”Den tysta världen”. Enligt ryktet stod filmen sig väl mot den tidens skildringar och får idag ses som ett stycke svensk dykhistoria.

Vad har du för utbildning? Dykutbildning?

– Jag började som svarvare på Eriksberg i Göteborg. När det gäller dykning och produktutveckling är jag helt och hållet autodidakt, säger Stig med eftertryck. Som dykare på den tiden lärde man sig av varandra och så tog jag såklart reda på saker och ting själv. Det fanns ingen riktig standardiserad utbildning. Som dykare fick jag senare en militär utbildning. Jag blev placerad att göra min militärtjänst som röjdykare i 15 månader. Det var sköj! När det gäller produktutveckling, teknik, verktygsproduktion, marknadsföring och försäljning så har jag lärt mig efter hand. Hade det inte varit dykning som intresserade mig hade jag nog gjort något liknande inom ett annat område.

Hur började din karriär i dykbranchen?

– Ja, det var ju från början en hobby men den utrustning som vi hade att tillgå var för dålig. När det sedan ligger i min natur att uppfinna och förbättra så fanns det ingen riktig återvändo. Jag tror det var redan 1959 som jag började mecka med den där Follin-regulatorn som jag inte tyckte fungerade som den skulle. Jag jobbade tillfälligt på Aqua Sport, som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser