DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Marsa Shagra – levererar fortfarande
Marsa Shagra – levererar fortfarande

Marsa Shagra

– levererar fortfarande

Text och foto Stefan Beskow

Three, two, one, go! Västen är tömd och jag rullar baklänges från speedbåten ner i det kristallklara vattnet. Väl i vattnet simmar jag så snabbt öronen tillåter nedåt. Ner till norra platån på Elphinstone reef. Det är sommar i Röda havet och när jag når revet, på lite drygt 30 meters djup, ser jag att havet fullkomligt kokar av liv.

►  Antiasstimmen i lysande orange simmar frenetiskt i den för dagen starka strömmen. Jag försöker nå andra sidan på själva platån, en simtur på max 15 meter. Dock lyckas jag inte på grund av strömmen. Jag får därför glida ner lite, för att komma lä från strömmen, och titta på allt som spelas upp framför ögonen på mig.
Plötsligt dyker en skugga upp strax bakom mig. En oceanic whitetip, eller årfenshaj som den kallas på svenska, simmar rakt emot mig. Eftersom jag är helt inställd på att leta efter hammarhaj, som brukar kunna ses på Elphinstone denna tid på året, är jag tyvärr inte riktigt beredd med kameran. Jag betraktar denna fantastiska varelse som har ett litet stim av pilotfiskar som surfar i dess kölvatten, vilket bekräftar att detta är en pelagiska haj som lever i de djupa haven. Årfenshajen vänder och simmar ännu en gång fram emot oss, denna gång ovanför oss. Jag lyckas slänga iväg några bilder innan den simmar ut i det blå vattnet och försvinner ur vårt synfält.

Under tiden vi varit upptagna med årfenshajen har vår guide viftat frenetiskt efter oss. Det visar sig att två hammarhajar simmat förbi nere på djupet och en stor, förmodad tigerhaj setts ännu djupare ner. På Elphinstone i juni kan verkligen vad som helst hända.

En stor camp
Marsa Shagra var mitt första resmål i Röda havet för 22 år sedan. Då bodde vi i tält, tvättade oss i en svart plastback med vatten från en svart plastdunk (svart för att vattnet skulle värmas upp) och toalettbestyren gjordes under stjärnorna på en form av utedass. Då var det en ganska otillgänglig plats avsedd för de riktigt inbitna dykarna. Även om tältalternativen fortfarande finns kvar än idag, har man numera tillgång till riktiga toaletter och rinnande vatten i gemensamma utrymmen. Lyxigt i jämförelse men ändå enkelt. När jag och familjen besöker campen 22 år senare har vi dock slagit på stora trumman och har en egen bungalow (eller charlet som det kallas här) med AC och toalett på rummet. Pure luxury som John Cleese, i den klassiska Monthy Pyton-sketchen, skulle sagt. Numera är Marsa Shagra en tämligen stor dykcamp med plats för långt över 100 dykare och Red Sea Diving Safaris i särklass största camp. Just storleken på campen har gjort att jag de senaste gångerna jag dykt med Red Sea Diving Safari valt Marsa Nakari istället, en betydligt lugnare dykcamp (också i Red Sea diving safaris regi) ca 40 minuter längre söderut.

Starka strömmar
Vi gör ytterligare ett dyk vid Elphinstone på eftermiddagen. Det har blåst en hel del under veckan, och det har varit flera turer som ställts in på grund av hög sjö, så det gäller att passa på när förhållandena tillåter resonerar vi. Väl framme vid det populära revet händer något tämligen ovanligt. Det visar sig att vi är den enda båten på Elphinstone. Ett av Röda Havets mest berömda rev och helt alena med de övriga dykarna på vår lilla speedboat.

Proceduren är densamma som på förra dyket....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta Marsa Shagra

Valuta Egyptiska pund. På campen accepteras även US dollar och Euro.
Befolkning Egypten har en befolkning på närmare 100 miljoner...

Läs artikeln i DYK #71:

SOME images:
Marsa Shagra – levererar fortfarande, Marsa Shagra – levererar fortfarande
Marsa Shagra – levererar fortfarande
, Marsa Shagra – levererar fortfarande
Marsa Shagra – levererar fortfarande
, Marsa Shagra – levererar fortfarande
Marsa Shagra – levererar fortfarande

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser