DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Fantastiska klippformationer, grottor och sprickor präglar landskapet utanför Las Salinas.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Alla dyk avslutas på den grunda klipp-platån längs kusten där stim av sardiner jagas av barracudor och en och annan dykare.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
En stor gammal metallboj som sjunkit vid Barranco ger lä till en av områdets stora och ganska tama havsaborrar.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
De kala klipporna ger området en unik prägel.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Denna enorma skorpionfisk låg inne i en grotta vid dykplatsen Portalen.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Den vitögda varianten av muräna ser onekligen dråplig ut men den ser faktiskt relativt illa och är ganska fredlig.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Deep Blue Divings RIB ligger förtöjd vid en boj där dyken börjar och slutar. Härifrån är det bara ett par minuters båtfärd tillbaka till centret.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Varje dyk börjar med en briefing på dykcentret innan man med utrustningen på promenerar ner den korta biten till båten.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Ännu en RIB lämnar dykcentret med ett gäng dykare sugna på äventyr.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Vid Las Salinas har man utvunnit salt på det gamla viset i århundraden. Produktionen pågår fortfarande.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Runtomkring på ön ser man gamla och pittoreska möllor. Här tar ett par äldre öbor en siesta i skuggan av en av dem.

Fuerteventura

– sol, salt og blæst

Text och foto Jesper Kjøller
Måske betyder Fuerteventura stærke vinde på spansk. Men en mere romantisk forklaring på navnet stammer fra den franske erobrer Jean de Béthencourt, der efter at have indtaget øen i starten af 1400-tallet udbrød: Que forte aventure! Altså hentyder navnet enten til en vindblæst ø eller til store eventyr. Jeg køber gerne begge forklaringer efter at have tilbragt en uge med dykning på en af de mindre kendte Kanariske øer.

Da charterflyet fra Kastrup svinger ind over øen, og jeg kaster det første blik ud over de golde, vulkanske højdedrag, slår det mig, at Fuerteventura nærmest ligner Sinai-halvøen. Ligesom en indflyvning til Sharm el Sheikh, ser jeg brunlige afrundede højdedrag og sandede, øde ørkenområder så langt øjet rækker. 

Det eneste grønne, jeg får øje på inden touch down i lufthavnen ved hovedstanden Puerta del Rosario, er et par kunstvandede golfbaner langs atlanterhavskysten. De ligger som frodige oaser og ser helt malplacerede ud i al deres grønne overflod. Indtrykket af en gold og barsk ø forstærkes under den 45 minutter lange bustur til familie- og sportsresortet Playitas, hvorfra jeg den næste uges tid skal udforske Fuerteventuras dykning. 

Playitas er én stor legeplads for både børn og voksne. Uanset om man er til golf, tennis, cykling, vægttræning, svømning eller måske det hele på én gang, er det største problem næsten, hvilke af de mange tilbud, man skal vælge at kaste sig over.

Men selv om der er mange andre aktiviteter, der frister, er jeg her først og fremmest for at dykke, så jeg henvender mig straks på Playitas’ dykkercenter, hvor vi får lagt en plan for ugen. Centeret drives af Big Blue Diving. Deres hovedkvarter ligger i Caleta de Furste, men de har også dette satellitcenter på Playitas og endnu et lille, nystartet center i Corralejo længere mod nord.

Dykkercenteret ligger bekvemt og centralt midt i Playitas’ anlæg og få minutters gang fra poolen der bruges til prøvedyk og uddannelse, og fra stranden, hvorfra dykkene finder sted. 

Den tyske pige Saskia Müeller er dykkerinstruktør på Playitas, men hun pendler også efter behov mellem Deep Blue Divings to andre centre. Hun foretrækker dog at undervise på Playitas, for som hun siger: – Gæsterne her er som regel i god form og er lette at instruere. De er velkoordinerede, fordi de ofte er dygtige til fx tennis eller golf. Og så er de friske om morgenen, fordi de ikke har været ude hele natten. Det er ikke altid tilfældet med turisterne andre steder på øen.

Husrevet

Dykningen fra Playtias’ strand er fin, hvis man skal have sig et enkelt dyk eller to under sit ophold. Det er et relativt lavt stranddyk, præget af typisk atlanterhavsliv. På husrevet ser vi fx blæksprutter, nøgensnegle, muræner, ildorme og talrige havruder. Overalt ser man påfuglegylter (turkish wrasse eller Thalassoma pavo), der vel nærmest kan kaldes Atlanterhavets gråspurv. Der er nu ikke noget gråt over denne prangende og spraglede fisk. Stopper man op og kratter lidt i den sparsomme bevoksning, styrter gylterne til og guffer i sig.

Det er fint nok, men skal man dykke for alvor på Fuerteventura, så vil de lokale Playitas-dyk hurtigt miste deres tiltrækning. Så har Big Blue-hovedkvarteret i Caleta de Furste meget mere at byde på. Centeret ligger blot 30 minutters bilkørsel væk, og centeret arrangerer transporten fra...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

F A K T A

GEORAFI Fuerteventura danner, sammen med seks andre større øer De Kanariske Øer, en autonom region, der tilhører Spanien. Der bor i alt 1,6 millioner mennesker i øgruppen,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser