DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa

Fuerteventura

– sommardykning

AV John Liddiard

För den som vill åka på en vindsurfingsemester är Fuerteventura ett suveränt alternativ. Landskapet på denna kanarieö vittnar om de blåsiga förhållanden som råder här, framförallt under sommarhalvåret. Men du måste inte höra till dem som gillar att flyga fram ovan ytan för att ha en givande semester. Här går det alltid att hitta dykplatser som ligger i lä. Under ytan belönas du med vackra bläckfiskar, muränor, blennies, gobies och ängelhaj.

Jag kommer till Corralejo och upplever ett typiskt exempel på ”du borde ha varit här förra veckan”. När som helst under de senaste månaderna skulle faktiskt ha varit bra. Min värd Kristof på dykcentret Punta Amanay förklarar läget medan vi kör norrut från flygplatsen. Det drar ihop sig till oväder.
Framåt morgonsidan står saken klar. Kristofs bästa dykställen i sundet mellan Fuerteventura och Lanzarote kan vi bara glömma. ”Är inte Fuerteventura lite för blåsigt för dykning?” hade folk frågat när jag berättade om mina planer att göra en dykresa dit. När allt kommer omkring har ön rykte om sig att vara ett toppenställe för vågsurfare, brädseglare och draksurfare.
Jag försökte förklara. Det finns inga principiella anledningar till att Fuerteventura skulle vara mera eller mindre blåsigt än de andra Kanarieöarna. Det är bara en sak. Andra Kanarieöar är kända för bra dykning. Dykningen på Fuerteventura har överskuggats av alla surf-dudes som flockas dit.
Ofta tror man att namnet ”fuerte ventura” är de spanska orden för ”hård blåst”. Det påstås också att Jean de Bethancourt döpte ön när han erövrade den. Han sägs ha beskrivit öns terräng som ”fort aventure” – franska för ”oländigt och tufft”.
Kristof kollar väderprognosen. Utsikterna tycks vara bättre än de senaste dagarna. Vi befinner oss på en ö. Varje ö har en läsida. Roland är en av ägarna till dykcentret Deep Blue i Caleta de Fuste. Han samordnar och organiserar min resa. Från honom kommer rapporter om att Plan B har satts i verket. Min bokning på hotellet Las Marismas skjuts upp ett par dagar. Rolands kollega Lothar skjutsar mig tillbaka söderut.

Caleta de Fuste
Caleta bildar total kontrast mot Corralejo. I frånlandsvinden utanför den skyddade hamnen njuter vindsurfarna fortfarande i fulla drag. Men havet ligger platt. Vattnet har sin typiska blå färg. Förhållandena är idealiska för dykning.
Jag hänger med på eftermiddagsdyket vid Barranco. Det är en mysig bit vulkanisk klippa. En gammal farledsboj tjänar som miniatyrvrak. Längst ner på väggen finns ett väldigt överhäng. Där söker havsabborrar och stingrockor skydd. Vid en utskjutande klippa har överhänget blivit stort nog för ett helt hörn att brytas loss. Det har lämnat en vindlande ravin i den efterlämnade sprickan. Raset måste ha inträffat för länge sedan. Ravinens sidor är jämna och rundade av vattnets nötning.
Deep Blue brukar delta vid engelska dykmässor. På golvet i montern lägger de ut sina omsorgsfullt ritade skisser över dykplatserna. Skisserna ger en god uppfattning om bottenterrängen och sätter perspektiv på det hela. Alla dykställena ligger inom fem minuters båtfärd från centret – med undantag för Horizonte. Dit tar det 20 till 30 minuter att åka.
Horizonte upptäcktes efter min senaste resa till ön. Efter en lugn natt på det närbelägna Barcelo Hotel blir det vårt självskrivna morgondyk. Roland fixar transporten. Snart plaskar vi ner i det blå vattnet....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Resan Under vinterhalvåret flyger nästan alla charterbolag till Fuerteventura och av dessa erbjuder samtliga boende i Corralejo. Priserna börjar på 5 000 kr per person för flyg och boende under en vecka. Restiden är ca 6 timmar.

Dykning På Fuerteventura finns flera dykcenter att välja mellan. Ett av dessa är svenska Deep Blue www.deep-blue-diving.com.

Klimat och säsong
Dykning pågår året runt. Lägsta vattentemperatur är ca 18 grader under vintern. Närvaron av havsdjur typ havsängel och stingrocka varierar med årstiden.

Valuta  1 Euro = 10 kronor

Priser För paket med 10 dyk är priset ca 2 500 kronor. Hyra av dykutrustning ca 100 kronor per dyk. Hyrbil kostar från 1 800 kronor per vecka. 

Ubåtsrykten

Gustav Winter var en folkskygg tysk ingenjör. På 1930-talet och fram till slutet av andra världskriget ägde han hela halvön Jandia på Fuerteventura som sin privata egendom.
Winter byggde det som blev öns största villa på den avlägsna norra sluttningen av Jandiabergen – enligt rykten för att dölja hemliga nazistiska aktiviteter. Troligare är att sluttningen i norr var svalare på sommaren. Den ståtade också med imponerande utsikt över den bergiga och vindpinade norra stranden.
Somliga påstår att Villa Winters tjocka väggar och djupa källarvalv var försvarsanläggningar för en kamouflerad fästning. Men samma byggnadsteknik används för traktens vanliga bondgårdar. Villan var bara lite större.
Andra hävdar att villan var sjukhus för skadade ubåtsbesättningar. Då glömmer man bort att det tar en halv dag att vandra dit på smala bergsstigar från närmaste hamn. Den var för övrigt för liten för en ubåt.
Vissa menar att villan var en hemlig förrådsbas för ubåtar. För den saken finns inga klara bevis.
En del anser att ubåtsbasen var en gigantisk grotthåla åtkomlig enbart via vattenfyllda tunnlar och hemliga passager från källaren under Villa Winter. Återigen – varken grottsal eller tunnlar har hittats.
Går det att framföra en ubåt genom en vattenfylld tunnel? Det låter mera som Hollywood än något en ubåtsbesättning verkligen skulle klara av. Och var skulle alla förnödenheter för ubåten ha kommit ifrån?
I sin bok U-Boats At War Landings On Hostile Shores ägnar Jak P Mallman Showell ett kapitel åt att analysera ubåtarnas orderlistor, loggböcker och uppdragsrapporter beträffande Kanarieöarna. Både loggar och rapporter är omfattande. Till och med matinköp från enstaka fiskebåtar finns förtecknade i detalj.
Å andra sidan finns kopiösa mängder arkivmaterial om en inte alls så hemlig förrådsbas för ubåtar. Den sköttes från ett ”beslagtaget” tyskt fraktfartyg i hamnen i Las Palmas på Gran Canaria. Arkiven antyder ingenstans att ubåtar skulle ha besökt Fuerteventura.
Skvallret frodas kring Gustav Winter. Ryktet om den hemliga ubåtsbasen är det minst rimliga. Jag letade på Nätet. Bästa beskrivningen fanns på samma sidor som den ytterst detaljerade skildringen av en nazistisk bas för flygande tefat. Den påstås vara gömd under inlandsisen på Grönland – och till på köpet fortfarande vara i bruk!

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser