DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Fuerteventura

– sommardykning

AV John Liddiard

För den som vill åka på en vindsurfingsemester är Fuerteventura ett suveränt alternativ. Landskapet på denna kanarieö vittnar om de blåsiga förhållanden som råder här, framförallt under sommarhalvåret. Men du måste inte höra till dem som gillar att flyga fram ovan ytan för att ha en givande semester. Här går det alltid att hitta dykplatser som ligger i lä. Under ytan belönas du med vackra bläckfiskar, muränor, blennies, gobies och ängelhaj.

Jag kommer till Corralejo och upplever ett typiskt exempel på ”du borde ha varit här förra veckan”. När som helst under de senaste månaderna skulle faktiskt ha varit bra. Min värd Kristof på dykcentret Punta Amanay förklarar läget medan vi kör norrut från flygplatsen. Det drar ihop sig till oväder.
Framåt morgonsidan står saken klar. Kristofs bästa dykställen i sundet mellan Fuerteventura och Lanzarote kan vi bara glömma. ”Är inte Fuerteventura lite för blåsigt för dykning?” hade folk frågat när jag berättade om mina planer att göra en dykresa dit. När allt kommer omkring har ön rykte om sig att vara ett toppenställe för vågsurfare, brädseglare och draksurfare.
Jag försökte förklara. Det finns inga principiella anledningar till att Fuerteventura skulle vara mera eller mindre blåsigt än de andra Kanarieöarna. Det är bara en sak. Andra Kanarieöar är kända för bra dykning. Dykningen på Fuerteventura har överskuggats av alla surf-dudes som flockas dit.
Ofta tror man att namnet ”fuerte ventura” är de spanska orden för ”hård blåst”. Det påstås också att Jean de Bethancourt döpte ön när han erövrade den. Han sägs ha beskrivit öns terräng som ”fort aventure” – franska för ”oländigt och tufft”.
Kristof kollar väderprognosen. Utsikterna tycks vara bättre än de senaste dagarna. Vi befinner oss på en ö. Varje ö har en läsida. Roland är en av ägarna till dykcentret Deep Blue i Caleta de Fuste. Han samordnar och organiserar min resa. Från honom kommer rapporter om att Plan B har satts i verket. Min bokning på hotellet Las Marismas skjuts upp ett par dagar. Rolands kollega Lothar skjutsar mig tillbaka söderut.

Caleta de Fuste
Caleta bildar total kontrast mot Corralejo. I frånlandsvinden utanför den skyddade hamnen njuter vindsurfarna fortfarande i fulla drag. Men havet ligger platt. Vattnet har sin typiska blå färg. Förhållandena är idealiska för dykning.
Jag hänger med på eftermiddagsdyket vid Barranco. Det är en mysig bit vulkanisk klippa. En gammal farledsboj tjänar som miniatyrvrak. Längst ner på väggen finns ett väldigt överhäng. Där söker havsabborrar och stingrockor skydd. Vid en utskjutande klippa har överhänget blivit stort nog för ett helt hörn att brytas loss. Det har lämnat en vindlande ravin i den efterlämnade sprickan. Raset måste ha inträffat för länge sedan. Ravinens sidor är jämna och rundade av vattnets nötning.
Deep Blue brukar delta vid engelska dykmässor. På golvet i montern lägger de ut sina omsorgsfullt ritade skisser över dykplatserna. Skisserna ger en god uppfattning om bottenterrängen och sätter perspektiv på det hela. Alla dykställena ligger inom fem minuters båtfärd från centret – med undantag för Horizonte. Dit tar det 20 till 30 minuter att åka.
Horizonte upptäcktes efter min senaste resa till ön. Efter en lugn natt på det närbelägna Barcelo Hotel blir det vårt självskrivna morgondyk. Roland fixar transporten. Snart plaskar vi ner i det blå vattnet....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser