DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Ur Frodes Loggbok – Algeriet

Ur Frodes Loggbok

Algeriet

Text och foto: Frode Kjems Uhre

Afrikas största land erbjuder riktigt bra dykning i sydvästra Medelhavet med gott om marint liv.

►  Det är inte många turister som reser till Algeriet och knappast några skandinaviska dykare alls. När jag kommer till flygplatsen i huvudstaden Alger, tittar passkontrollanten något misstänksamt på min fotoväst och det stora undervattenshuset jag har hängande över axeln.

Ett par beväpnade vakter och en överordnad tillkallas snabbt, och den kommande halvtimmen sitter jag i grundliga förhör. De frågar hela tiden om jag är journalist, och tror inte så mycket på min förklaring att jag bara är här för att dyka. Så småningom övertalar jag dem att ringa Decapalm Dive Center som bekräftar att jag har bokat tid för dykning med dem nästa dag. Jag får äntligen en stämpel i passet och blir insläppt i landet.

Fyrhjulsdrivet till stranden
När jag kommer ner till dykcentret tidigt nästa morgon, välkomnas jag av ägaren Sihem. Hon berättar att hennes man Malik kommer att vara min dykguide och att två lokala dykare också kommer att följa med. Vi lastar vår utrustning på en liten släpvagn som kopplas till en fyrhjulsdriven pickup. Därefter kör vi ända ner till stranden som ligger ett par hundra meter från dykcentret.

Det är juli månad och stranden är full av lokala badgäster. Utrustningen lastas över i en RIB, som en kille från dykcentret redan har kört fram, och försiktigt kryssar vi fram mellan de många badgästerna i vattnet ut på djupare vatten.

Spara på luften
Dykplatsen heter Banc Jerbe. Det är ett antal klippblock under vattnet som börjar på åtta meters djup ner till 40 meter. De andra två dykarna på båten vill gå ända ner till 40 meters djup och göra ett deko-dyk. Jag berättar för guiden Malik att jag helst inte vill gå så långt ner för att spara luft och få ett längre dyk.

När vi hoppar i blir jag förvånad över hur klart vattnet är. Sikten är minst 30 meter och klipporna är fulla av liv. Det finns vackra nakensnäckor, och nästan överallt syns orange bägarkoraller. Jag ser stora stim av småfisk, bläckfisk och till och med en ensam tonfisk ute i det blå. Malik och jag är som djupast nere på 30 meter och tittar runt lite, men under större delen av dyket befinner vi oss på 15-20 meter. Tack vare det fick vi en hel timme i det klara vattnet med de många fiskstimmen.  ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Frode dök med Decapalm
Facebook / Facebook group → 
decapalm.canalblog.com →...

Läs artikeln i DYK #67:

SOME images:
Ur Frodes Loggbok – Algeriet, Ur Frodes Loggbok – Algeriet, Ur Frodes Loggbok – Algeriet, Ur Frodes Loggbok – Algeriet

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser