DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Galapagos – et levende hav
Wolf Islands norra udde bjuder på vackra vyer ovan ytan och ett undervattenslandskap som är minskt lika spektakulärt. Här kokar det av marint liv och för den erfarne dykaren väntar fantastiska upplevelser.
Galapagos – et levende hav
Hammarhajarna samlar sig ofta i stim kring wolf och darwin under dagen. På natten jagar de var för sig. formen på hajens huvud förbättrar synfältet och förstärker dess olika sensorer när den söker efter föda.
Galapagos – et levende hav
Sjölejonen på Galapagos är endemiska och syns simma och plaska runt kring de flesta öarna. De här underhållande djuren kan lätt vinna guld på olympiska spelen i konstsim.
Galapagos – et levende hav
En enorm havssköldpadda väntar på sint tur vid putsarstationen vid Punta Vicente Roca, där en kejsarfisk står till tjänst med putsning. I bakgrunden tar en fridykande havsleguan ett andetag uppe i ytan.
Galapagos – et levende hav
En endemisk havsleguan betar alger under vattnet. Denna miniatyrgodzilla kan bara stanna under vattnet i korta perioder. Sen måste den upp till ytan och andas och värma upp sin växelvarma kropp på de soliga klipporna.
Galapagos – et levende hav
En klumpfisk (med det poetiska latinska namnet Mola mola) svävar runt över putsarstationen vid Isabela Island. Fisken är mycket skygg och samtidigt den tyngsta benfisken i världen – de kan väga upp till 1 000 kilo.

Galapagos

– Ett levande hav

Text och foto Magnus Lundgren
Mina Galapagosdrömmar började redan i unga år och har sina rötter i glansiga magasin fyllda med bilder av månlandskap där gigantiska sköldpaddor och orädda blåfotade fåglar strövade omkring. Havet, djupblått, var ett hav där havsleguaner kastade sig i vågorna bland tusentals fiskar och även de största rovdjuren rörde sig i stim. Medan mitt plan studsade längs den dammiga landningsbanan och markerade min ankomst på denna avlägsna plats insåg jag hur orealistiska mina förväntingar kunde varit. Men det levande havet kring Galapagos öarna uppfyllde mina vildaste drömmar.

Jag klamrar mig fast vid lavaklippan så att knogarna vitnar. Min regulator skakar i munnen och ett tätt moln av kreolfisk omger mig. Jag svajar som en flagga i vindbyarna. Otaliga rosa fiskar skymmer min sikt och gör det svårt för mig att se paraden med passerande hammarhajar strax bortom sluttningen. Min upphetsning ökar när en ett stim örnrockor kryssar in nära inpå och får kreolfiskarna att skingra sig så att min sikt klarnar. Kamerans tyngd får min arm att skaka. Jag tittar ner och får se två gapande muränor precis mellan mina ben – till synes lika häpna över att se örnrockan som jag är över att se dom iaktta den.

The Landslide är den mest berömda dykplatsen i närheten av Wolf Island på Galapagos och förtjänar alla sina utmärkelser. Flera gånger dök vi där och varje gång började vi på en fläck med vit sand som invaggade mig i att tänka  “Ahh, trevliga och milda strömmar, lätta förhållanden.” Men känslan av lugn varade aldrig särskilt länge. Medan jag dök djupare ned längs den steniga och rasade sluttningen ändrade sig förhållandena snabbt. Snart flög jag som en drake över revet och höll mig fast  i en klippa tills min manometer signalerade att tiden var ute. När simmade upp från klipporna blev dyket mjukare och vi drev omkring i den stora blå vildmarken. Men under varje dyk vid The Landslide var tiden mellan starten i den vita sanden och det avslappnade drivandet i slutet fylld av action och spänning. Och varje gång jag kom upp till ytan var mina ord alltid desamma: “Vi gör det en gång till!”

Nordliga njutningar

På Galapagos hittar man måste-dyken framförallt kring de två små öarna Wolf och Darwin i fjärran nord. Här kommer du att häpna över platsens berömda actionfyllda dykning bland de stora djur öarna är kända för. Stim med hammarhajar och  örnrockor njuter av de varma strömmarna. Robusta Galapagoshajar patrullerar revets kanter medan slanka och eleganta silkyhajar strövar i det blå. Havssköldpaddor, särskilt den gröna, finns i överflöd. Men du kommer troligtvis också att få se en karettsköldpadda här och där. För mig var det uppmuntrande att se att även havssköldpaddorna som simmar i dessa vatten får kämpa lite grann i strömmarna. 

Mängden fisk kring norra Galapagosöarna hindrar ofta solljuset från att strila ned från ovan. Små fiskar svärmar i reven likt böljande vågor och stim med bonitos simmar förbi stålfärgade pompanos i det blå. Storögda trevallys, gulfenad tonfisk och pelikanbarracudor finns i otroliga mängder. Att få uppleva en sådan biomassa – och ofta att simma rakt igenom den  – är en glädjande känsla. Äntligen har jag fått uppleva ett hav rikare än Bill Gates som har fört mig tillbaka till mina barndomsdrömmar om Galapagosöarna och dess omgivningar i det uråldriga havet. Allt fanns precis där precis framför min mask och väntade på att upptäckas. Och ögonblicken var magiska. På flera dyk i närheten av Wolföarna eskorterade till och med ett stim...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

DYKNING Dykningen kring öarna är extremt varierad. Vattentemperaturem kan falla till isande 14 grader Celsius och stiga så högt som till 25 grader kring Wolf och Darwin. Det finns dykplatser för varierande...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser