DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Grönland – garanterat annorlunda
Vi använde hundsläde för att dra dykutrustningarna till BORGIN.
Grönland – garanterat annorlunda
Avkoppling efter dyket bredvid ett grundstött isberg vid Sisimiut .
Grönland – garanterat annorlunda
Lämpligt för veggisar? Sådana här sjöpungar kallas för sjölök eller havspotatis
Grönland – garanterat annorlunda
Nej, det är inte två valrossar som kommit upp för att andas. Tjocka dräkter är nödvändiga i dessa vatten.
Grönland – garanterat annorlunda
Den här kraftiga spindelkrabban har fångat en tejstefisk.
Grönland – garanterat annorlunda
På väg ner till BORGIN. Den 16 meter vida ringen av renskottad snöfri is var ovärderlig för att hitta tillbaka till isvaken!
Grönland – garanterat annorlunda
Att isdyka på ett välbevarat vrak som Borgin är en mycket speciell upplevelse.

Grönland

– garanterat annorlunda

Text och foto: Erling Svensen
Man behöver inte ge sig iväg till andra sidan klotet för att få några av de mest extrema dykupplevelser som jorden har att erbjuda. Bara några timmars flygresa norrut ligger Grönland där en nästan okänd undervattensvärld väntar. Under vårt besök strålade solen från blå himmel och sikten var fantastisk. Men att dyka när termometern visar minus 1,7 grader, samtidigt som man är omgiven av nyckfulla isberg, det är ingen lek.

Jag ser fin sandbotten, hojtar Bo när han fäller ankaret. ”Det är 23 meter djupt här. Idealiskt för att dyka på ett isberg.”
Berättelsen började fyra dagar tidigare. Jag satt på flyget till Köpenhamn för att träffa Morten Beier. Han driver Arctic Dive Travel. De tar dykare med aptit på nya erfarenheter till Grönland. Nästa dag lämnade vi Danmark för en fyra timmars flygresa till världens största ö. Efter byte av plan och ytterligare 45 minuter i luften var vi i Ilulissat vid mynningen av Isfjorden. Vädret är lugnt och det är 18 grader minus. Trots kylan känns det inte obehagligt att gå barhänt i några minuter. Luften är torr. Klimatet känns bättre än i mitt hemland Norge.

Världsarv
Efter incheckning på hotellet vill Morten visa mig Isfjorden. Som Världsarv på UNESCO-listan är platsen speciell. Världens mest snabbrörliga glaciär släpper ifrån sig isberg som är ungefär 500 meter höga. Med en fart av upp till 3 meter per timme glider varje dag mellan 20 och 300 miljoner ton is ner i fjorden. Isen är 100 000 till 300 000 år gammal. Dess blå färg är resultatet av högt tryck och lågt innehåll av syre. De enorma isbergen bryts loss. Sedan tar de upp till åtta månader på sig att driva ut genom fjorden. Ibland rubbar avsmältningen deras balans i vattnet. Då välter de och skapar gigantiska svallvågor.
Utanför fjorden driver isbergen först norrut. Senare vänder de och tar vägen söderut längs Kanadas kust. Det var förmodligen ett isberg från den här fjorden som orsakade TITANICS tragiska förlisning.
Bästa sättet att se Isfjorden är troligen från en utflyktsbåt. Då kommer man nära intill isbergen. Vi får massor av nyttig information från vår guide och kapten. Båtresan blir en storslagen naturupplevelse.
På kvällen består middagen av stek från myskoxe. Vi delar en flaska vin medan vi beundrar den makalösa solnedgången över havet nere vid Qequertarsuag. Där reser sig bergen över horisonten 59 sjömil bort.
Två dagar senare flyger vi till Aasiaat och vidare till den märkliga staden Sisimiut. Med sina 5 000 invånare anses den vara en storstad på Grönland. Bo plockar upp oss i sin dieseltörstiga amerikanska pickup. Han äger och driver Sirius Greenland. De kör dykturer och båtcharter. Vi hämtar upp och packar våra dykutrustningar. De skickades dit i förväg som flygfrakt.
I hamnen lastar vi dykbåten och plockar upp två turister som ska åka med. Det är lite underligt med ett ställe som har 3 meters tidvattensskillnad. Men det är just tidvattensströmmarna som gör havets växt- och djurliv så rikt.
Fjorden är täckt av nyis. Båten krasar fram genom den. Vi har planerat att göra första dyket vid ett av två isberg som har strandat en bit bort. Vädret är fint. Ljusförhållandena kunde inte vara bättre. Vi kör ett varv runt isberget. Bo förklarar det hundraprocentigt säkert. Det kan inte välta. Sedan ankrar vi och gör oss klara för dykning.

Dubbla reggar
...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Grönland är en ö belägen i norra Atlanten. Det är en före detta dansk koloni, numera ett självstyrande danskt territorium. Med sina 2,2 miljoner km² är Grönland världens största ö....

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser