DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
TABA – CDWS presenterar:  Röda havet från norr till söder
TABA – CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder
TABA – CDWS presenterar:  Röda havet från norr till söder
TABA – CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder
TABA – CDWS presenterar:  Röda havet från norr till söder
TABA – CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder

TABA

– CDWS presenterar: Röda havet från norr till söder

I det allra nordligaste avsnittet av den Egyptiska delen av Röda havet, ligger det avslappnade dykområdet Taba. Detta är en populär destination för den som gärna vill komma bort från massorna och samtidigt kunna utforska de frodiga korallrev som finns i den översta delen av Aqabaviken. Denna ort på Sinai-halvön är framförallt känd för sitt makroliv och som en av de bästa platserna i Röda Havet för att se tångulk (frogfish). Här finns också ett överflöd av andra varelser som sjöhästar, bläckfiskar, muränor, nakensnäckor, spökflikfiskar, stenfiskar och pegasusfiskar.
Sikten är ofta god och starka strömmar lyser med sin frånvaro, något som gör att vattnen kring Taba erbjuder utmärkta omgivningar för den som vill lära sig att dyka och perfekta miljöer för undervattensfotografer. Det finns relativt få dykcenter i området varför antalet besökare per dykplats är lågt. Närheten till de omkringliggande länderna Israel, Saudiarabien och Jordanien, är ännu en fördel som området kan stoltsera med. Här har du möjlighet att göra utflykter till några av regionens mest berömda sevärdheter, som t ex den imponerande jordanska klippstaden Petra, ökenområdet Wadi Rum, Döda havet, Jerusalem och Kairo.
Det finns drygt 25 dykplatser i området kring Taba och listan växter stadigt. De flesta platserna når man efter en kort båttur. I linje med områdets avslappnade semestersstämning, erbjuder de flesta center stor flexibilitet när det gäller antalet dyk som man gör under turerna. Det finns både heldagar, halvdagar och utflykter med bara ett dyk på programmet.  En av de bästa dykplatserna heter The Canyon. Här finns ett helt gäng med tångulkar som bor vid en korallbumling på fem meters djup. Om man simmar ut över sandbottnen, som är full av småkryp och stenfiskar, kommer man fram till kanten på revet som viker av ner till 30 meters djup. Revväggen är fylld med djur som exempelvis bläckfiskar, spökflikfiskar och ännu fler tångulkar. En annan dykplats, som kan nås från land, är Black Coral där du hittar en putsarstation för havsabborrar och ett stort bestånd med muränor och jagande drakfiskar. The Aquarium är ytterligare en dykplats som bjuder på högklassig underhållning i form av ett milt strömdyk längs frodiga kroallbumlingar och mängder med fisk som håller till kring putsningsstationerna.
Dykningen på husreven är imponerande och här finns massor av liv så som sköldpaddor, vackert röda anemoner och en hälsosam mix av mjuka och hårda koraller. Själva orten Taba kan delas in i tre områden. Taba Village som ligger närmast gränsen mot Israel, Taba Heights som ligger 20 minuter söder ut och har ett par hotellkomplex och Taba Coast där man finner ännu fler stora hotell.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser