DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Isdykning – Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?
Dykare på väg att ge sig ner under isen.
Isdykning – Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?
Att dra handen genom luftbubblorna är en upplevelse när man dyker.
Isdykning – Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?
Sikten kan vara fenomenal när man gör isdyk.
Isdykning – Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?
Linskötarna ”in action”.
Isdykning – Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?
En skrivskiva är ett bra hjälpmedel vid dykplaneringen
Isdykning – Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?
Pilarna som skottats upp ger en tydlig vägbeskrivning till vaken.

Isdykning

Vinterns stora upplevelse eller bara kallt och mörkt?

Text och foto Stefan Beskow
Förmodligen såg det hela ganska märkligt ut. Solen strålade ner på det sydskånska stenbrottet och isen låg blank. Luften var klar och termometern visade på närmare tio minusgrader. Runt omkring satt familjer och grillade och drack varm choklad. Plötslig dök tre tungt utrustade grodmän upp med sammanbitna miner, stora kameror och en yxa över axeln.

När vi tio minuter senare hade huggit upp en vak och bundit fast diverse linor var det dags för dykning. Vi hoppade käckt i det något kylslagna vattnet och man kunde nästan höra ett rassel av alla hakorna som trillade ner. Vad tusan sysslade dom med var frågan på allas läppar! När jag tömt västen och sakta sjunkit ner någon meter kunde jag inte annat att förundras. Jag vände mig uppåt och betraktade isen. Som en stor vit öken bredde den ut sig framför mina ögon. Endast vaken vi huggit upp störde den vita monotonin. I närmare en halvtimme utforskade vi sedan isen på alla tänkbara sätt. Vände oss och gick på den, drog handen genom bubblorna som samlats under den och bildat små ”pölar” av luft och fotograferade naturligtvis varenda kvadratcentimeter av den. När vi efter dyket stod och pratade med en kopp varm choklad i handen var jag helt säker. Isdykning är något som jag vill prova fler gånger!

Mitt första isdyk har etsat sig fast i minnet. När man umgås och pratar med inbitna dykare kan det verka som den naturligaste sak i världen att isdyka. Ovanstående episod visar att ”vanligt folk” inte riktigt förstår varför vi ”utsätter” oss för detta. Men faktum är att det är en alldeles enastående upplevelse och ordvalet att ”utsätta oss för” är fel. Säg istället uppleva så kommer du närmare sanningen. Det är en annorlunda upplevelse. Från den kalla ytan sjunker du ner i vatten som faktiskt är varmare än vinterluften du precis kom ifrån. Sikten brukar vara bra eftersom isen på ett effektivt sätt hindrar vattenrörelser som kan påverka sikten negativt.

Väl under ytan är det inte bottnen som är det naturliga att undersöka utan faktiskt ytan och isen som är huvudattraktionen. Att simma strax under isen och se hur bubblorna från utandningsluften far fram eller helt sonika fylla västen och promenera omkring upp och ner är en rätt så speciell känsla och är något som borde upplevas av fler dykare. För egen del brukar det bli åtminstone en dags isdykning om året, förutsatt att förhållandena är de rätta. Jag kanske ska tillägga att våra metoder för att genomföra dyken numera har blivit mer sofistikerade än de var på tiden med yxa och sammanbitna miner.

Isdykning, någonting för alla?

Är då isdykning verkligen någonting för alla? Låt oss titta närmar på den frågan. Det finns ju naturligtvis element som gör isdykning speciell. För det första har vi ju det uppenbara, kylan. Det är kallt på vintern och du behöver därför kläder som fyller sin funktion. Varma, vindtäta kläder, ordentliga skor och en rejäl mössa. Det är faktiskt på land som du kommer att frysa mest om du inte har rätt utrustning. Själva dyken brukar vara kortare än vanliga ”sommardyk” och dessutom är vattnet oftast varmare än luften. Det är dock viktigt att inte vara nerkyld när du börjar ditt dyk vilket leder oss tillbaka till vikten av att ha på sig ordentligt med kläder på land. 

Säsongen är en annan faktor som gör att ganska få...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser