DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Perfekt avvägning
Ett säkerhetsstopp i öppet vatten. Här finns sällan något att hålla sig i eller referera till. Då gäller det att ha järnkoll.
Perfekt avvägning
För många dykare är balansering på fenspetsarna det första mötet med grundläggande avvägningskontroll. Här lär man sig hur in- och utandning påverkar avvägningen.
Perfekt avvägning
Att stå rakt upp och ner när man dyker är inte så lätt som det ser ut. Prova gärna själv nästa gång. Lek är ju som bekant ett av de bästa sätten att lära sig på.
Perfekt avvägning
Det finns mängder med roliga övningar att prova under en avvägningskurs. Testa om du kan stå på fingarna eller försök sväva ovanför bottnen med huvudet nedåt.

Perfekt avvägning

Text och foto: Jesper Kjøller

Minns du ditt allra första dyk? Du blev säkert lite överraskad. Du var ju inte riktigt lika elegant och graciös som dykare på film. De svävar runt avslappnat och obesvärat som viktlösa astronauter. Bra kontroll på avvägning och balans är tveklöst dykarens viktigaste färdighet. Här får du en rad goda råd om metoder att förbättra din dykning.

Många instruktörer har ovanan att plocka på sina elever alltför mycket bly. Saken är begriplig. Det handlar ju om övningar på en grundkurs. Då blir det enklare om eleverna sitter stadigt på bottnen. Men instruktören glömmer ofta bort det viktigaste. Han berättar inte för eleverna att de kan klara sig med mindre bly. Sedan blir det spektakel.
Jag har sett dykare med 16 kilo bly när de borde klara sig med 8 kilo! När jag försiktigt påpekar ”övervikten” blir svaret ofta ”Så har jag alltid dykt!”. De fick aldrig lära sig första steget i att kontrollera avvägningen. De inser inte att man måste justera mängden bly hela tiden. Blyet ska alltid anpassas till aktuell utrustning och den dykerfarenhet man så småningom förvärvar.

Avvägning
Att kontrollera avvägningen i ytan är en obligatorisk övning på varje grundkurs. Tyvärr glömmer många bort den efteråt. Du bör kontrollera på nytt varje gång du ändrar på utrustningen. Exempelvis när du använder ny dräkt eller ny flaska.
Så här gör du: Lägg dig i ytan på ett ställe där du inte bottnar. Det är lämpligt att vara i närheten av en båt eller en badbrygga. Med all utrustning på plats släpper du ut all luft ur västen. Så justerar du mängden bly tills du ligger med vattenytan i ögonhöjd när du har fyllda lungor. Dykkompisen kan hjälpa till med att hantera lösa vikter. Du ska ha precis så mycket bly att du nätt och jämnt sjunker när du andas ut helt.
Kontrollen är bäst att genomföra i slutet av ett dyk. Då är ju flaskan två till tre kilo lättare i vattnet beroende på hur mycket luft du har förbrukat. Alltså kan du sedan vara säker på att kunna hänga kvar på säkerhetsstopp med bara 30 bar kvar i flaskan.

Jordens tyngdkraft
Dålig neddykningsteknik är den vanligaste orsaken till att många dykare använder för mycket bly. Jämför med när en rymdfärja ska skickas ut i omloppsbana runt jorden. Den använder merparten av sitt bränsle bara för att ta sig upp första biten. Av samma anledning använder orutinerade dykare ofta tre-fyra kilo bly för mycket bara för att komma ner den första knappa halvmetern under ytan! Så här gör du för att inleda neddykningen på rätt sätt:

  1. Släpp ut all luft ur västen. Håll inflatorslangen uppåt. Titta upp på munstycket. Då lyfts nämligen din vänstra axel och hjälper den sista luften att komma ut. Lär känna din väst. Försäkra dig om att inte ett par liter luft är instängda i en luftficka någonstans.
  2. Håll benen och fenorna stilla. Många är inte medvetna om att de faktiskt ligger och paddlar med fenorna medan de ligger i ytan. Det gör neddykningen svårare. Dessutom blir du andfådd alldeles i onödan.
  3. Stå lodrätt i vattnet. Sträck vristerna så att fenorna pekar rakt nedåt. Du ska inte ligga framstupa. Då har du fel kroppsställning i vattnet. Det gör neddykningen svårare.
  4. Slappna av. Man blir lätt stressad när det känns som om man inte kan komma ner. Man drar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

kursinfo
PADIs populära Peak Performance Buoyancy kan antingen ingå som ett av de valfria dyken på Adventures in Diving eller på Advanced Open Water Diver. Eller också kan du ta Peak...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser