DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Livet på en liveaboard – så går det till på en dyksafari
Även om man dyker intensivt under en liveaboard-semester, ska man inte glömma de naturupplevelser som väntar ovan ytan. Man blir snart ett med havet, solen, månen och stjärnorna.
Livet på en liveaboard – så går det till på en dyksafari
Många safaribåtar har stegar som gör det lätt att klättra ombord med fenorna på. Besättningen står sedan klar att ge dig en hjälpande hand när du väl är uppe.
Livet på en liveaboard – så går det till på en dyksafari
Första dyket på resan är oftast ett avrostningsdyk, där man har chans att kolla behovet av bly samt se så att alla prylar klarat resan.
Livet på en liveaboard – så går det till på en dyksafari
På vissa dyk kan du hoppa i vattnet direkt från moderskeppet. Andra gånger sker det från mindre gummibåtar.

Livet på en liveaboard

– så går det till på en dyksafari

Text och foto: Jesper Kjøller

Har du inte provat på dyksafari ännu? Då är det på tiden att skutta ombord. Semesterformen blir ständigt mer och mer populär. I vissa områden är det enda sättet att ta sig till dykställena. På andra håll är dyksafari ett bra alternativ för dem som vill dyka mera intensivt och få ut mera av sin dykresa.

Jag slits upp ur sömnen redan när det bankar på dörren till grannhytten. En morgonpigg guide väcker alla passagerare. Klockan är 06:30. Det är dags att kliva upp och göra sig klar för ett ”early morning dive”. Redan innan guiden har kommit fram till min dörr har jag hoppat ur kojen. I badbyxor möter jag honom i dörren med ett ”Good morning!”. Svaret lyder ”Briefing in ten minutes!”. Jag borstar tänderna på däck, dricker en snabb kopp pulverkaffe och äter ett par kex. Magen måste ju ha något att arbeta med under dyket.
Genomgången är kort. Vi har kommit in i rutinerna. Alla har sedan länge hittat en fast dykkompis och en gemensam rytm. Nere på båtens dykdäck står utrustningen klar. Flaskorna är fyllda. Västen sitter permanent monterad på samma flaska under hela resan. Vi behöver bara få bekräftat att den beställda nitrox32 i flaskorna ligger inom toleranserna. Dräkt, mask, fenor och övriga småprylar ligger i en plastback under bänken. Några minuter senare sitter vi i den lilla gummibåten på väg till dagens första dyk. ”On three! One – two – three!” Lätt sömndruckna men fyllda av förväntningar kastar vi oss samtidigt i havet. Ännu ett oanat äventyr under ytan väntar oss.

Off piste
Typiska nyblivna dykare åker väl först ut på en vanlig chartersemester med lite dykning inlagd. Kanske blir det senare en mer utpräglad dyksemester med dykning längst upp på listan över varje dags aktiviteter. Vanligen åker man ut i en mindre båt och tillbaka igen efter dyket. Man käkar lunch i land. Eller också vistas man på dykbåten hela dagen, äter lunch och slappar lite mellan dyken. Sen eftermiddag, kväll och natt tillbringas på hotellet i land.
Några blir bitna av dykning på allvar. De vill få ut mesta möjliga av sina dyrbara semesterdagar. Då finns det inget som går upp emot dyksafari. På dyksemester med dagsutfärder slösar man bort massor av tid på att ta sig från hotellet till dykbåten och tillbaka igen. Man kan inte heller dyka på ställen som ligger mer än ett par timmars gångtid från båtens kajplats. En safaribåt ligger ute på havet under hela resan. Den är ett litet självförsörjande samhälle under den vecka som en resa typiskt varar.
Några saker måste man vara inställd på i förväg. Det finns ofta inte mycket annat att göra än att dyka. Därför är det inte tillrådligt att ta med sig icke dykande familjemedlemmar eller vänner. Man ska nog inte heller ge sig på att åka ut på dyksafari på sitt livs första riktiga dykresa. Gör först en vanlig dykresa med dagsutflykter. Känn efter om du är sugen på mera intensiv dykning. Dyksafari ger möjligheter till det. Fyra till fem dyk per dag är inte ovanligt. Det ställer högre krav på dykrutin och förmåga att tryckutjämna. Inte minst på disciplinen kring att använda tabell och dykdator. Du suger upp massor av kväve. Du måste vara noga med att inte överskrida gränserna.
I den egyptiska delen av Röda Havet gäller vissa regler. Alla som besöker...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

10 tips

  1. Undersök säsong och årstider. Dåligt väder på en safaribåt kan bli rena mardrömmen.
  2. Gör dykuppehåll. Du har möjlighet till tre-fyra dyk varje dag. Ändå finns inget som...
Fakta

Liveaboard PLUS/MINUS

+ Effektivt
+ Inga långa transporttider
+ Ofta billigare per dyk...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser