DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Här kan man verkligen se naturens enorma krafter. Isen verkar mjuk men den är stenhård och inte alls glatt.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Gammaroid aetosaurs. Den bisarra amphipoden liknar en stridsvagn. Vilket monster!
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Bajkalsäl. Ingen vet med säkerhet hur dessa däggdjur hamnade i Bajkalsjön, som ligger hundratals kilometer från närmaste kust.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Efter att ha dykt på några av de bästa platserna vi någonsin besökt, är det lätt att förstå varför Bajkalsjön ofta kallas för Sibirens Pärla.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Under den rostiga piren hittar vi en gammal kanon.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Även om isen genomkorsas av sprickor och förkastningar är den stark som stål och flera meter tjock.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Även om isen är drygt en meter tjock, är den så klar att man kan se rakt igenom den.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
De branta sluttningarna är täckta av dessa märkliga gröna svampformationerna.
Isdykning i Bajkalsjön – Vodka, sauna och kalla bad
Det tar flera timmar att öppna upp hålet med hjälp av motorsågen, med det är värt besväret.

Isdykning i Bajkalsjön

Vodka, sauna och kalla bad

Text: Eline Feenstra Foto: Rene Lipmann

Här i hjärtat av Sibirien äger en ganska märklig händelse rum. Väl dold bakom höga berg har Moder Jord vidgat en klyfta i marken och skapat världens djupaste insjö. Här finns 20 % av planetens sötvatten. Det är vinter och sjön har fryst till tystnad. Endast en isande vind sveper över ytan. Men för oss är det dags att börja dyka.

Det tar ungefär en timme att köra bil från Sibiriens huvudstad Irkutsk till Bajkalsjön. Landskapet är öde och tillsynes ändlöst, ändå är det förvånansvärt färgglatt. Jord i ljusgula toner färgar de gnistrande snövidderna och i fjärran är kullarna täckta av vintergröna växter och taiga. Det är vackert och rofyllt.
Gennadij Misan sitter på förarplatsen och njuter av vyerna från landskapet. ”Ready, guys” frågar han med ett värmande leende. Bilen klättrar upp för den sista backen och framför oss ligger nu vår planets äldsta sjö, Bajkalsjön.
Det är som om vi slogs av något. Allt intensifieras, färgerna, luften och den ryska musiken från radion. Ljudet av stenar som slår upp i fordonets sidor på grusvägen. Gennadij gasar på mot strandkanten och innan vi ens hunnit tänka kastar han Mitsubishin i en sladd. Det är otroligt! Helt friktionsfritt snurrar bilen runt sin egen axel. Isen är lika stark som stål, ljusblå i färgen och kantad med vertikala sprickor som bildar en vit labyrint i denna ovanliga undervärld.
En minut senare anländer Tatiana Oparina. Tatiana och Gennadij är ägare till Baikal Tek, den största dykoperatören i området. Hon drar ut ett campingbord och fyller det snart med lokalt bröd fyllt med bacon och senap. Rysk gästfrihet skulle inte vara gästfrihet utan vodka och fyra små koppar står fyllda till bredden. Vi stänker ett par droppar på isen för att be om lov och välgång. Det är en gammal tradition, berättar Tatiana för oss. Den söta vodkan och skarpa senapen öppna omedelbart upp alla mina sinnen. Nu kan jag känna den iskalla vinden blåsa i mitt ansikte, här, mitt i Sibirien.

Dyksafari
Bajkalsjön ligger i södra Sibirien, mellan Irkutsk Oblast i nordväst och republiken Buratien i sydost. Staden Irkutsk ligger nära dess södra stränder och utgör Öst-Sibiriens största ekonomiska centrum med en omfattande industrisektor. Landskapet är ganska grått och består mestadels av fabriker och sovjetiska flerbostadshus. Staden har dock en viss charm i form av färgglada kyrkor och den vackra Angara floden.
Då vi lämnar stadsmiljön beger vi oss samtidigt bakåt i tiden. Snart omsluts vi av den lantliga miljö där vår dyksafari ska utspela sig. Instuvade i två enorma jeepar reser vi från plats till plats för att dyka i unika miljöer. På natten bor vi i primitiva samhällen som består av traditionella hus som kallas isba’s. Isba’s är trähus som fortfarande värms med gammaldags kaminer. En delad Banya, vilket betyder bastu på ryska, ger extra värme samt bad och utgör en viktig social funktion i samhället. Under dagen äter vi på isen men på kvällarna äter vi middag tillsammans med lokalbefolkningen.
Vår första dykplats kallas Olkhon s Vorota, och är belägen på södra stranden av Olkhon, Bajkalsjöns största ö. Här bor regionens ursprungsbefolkning, bujraterna, ättlingar till nomadstammarna i Mongoliet. De flesta invånarna i Irkutsk Oblast är annars ryssar som flyttade hit under 1600-...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser