DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Isle of Man – Brugdarnas ö
Gälarna hos brugden omsluter nästan hela huvudet. En medelstor brugd kan då den simmar med sin mun vidöppen i ca två knop under en timme kan filtrera 2000 ton vatten i timmen.
Isle of Man – Brugdarnas ö
Havet kan bli fullt av maneter kring Isle of Man och hajarna undviker dem alltid.
Isle of Man – Brugdarnas ö
När en brugd passerar känner man sig liten och mycket ödmjuk. De simmar gärna nära om sikten är god men det är omöjligt att simma i kapp även om de tycks simma långsamt.
Isle of Man – Brugdarnas ö
Peel är en gemytlig stad med ett lugn som bidrar till den trevliga upplevelsen. Samma sak gäller för mötena med brugden.
Isle of Man – Brugdarnas ö
Isle of Man är en grön ö med höga episka klippor som omger den. Det är en imponerande syn mitt i den Irlänska sjön.
Isle of Man – Brugdarnas ö
Brugden har en ryggfena som inte är helt olik vithajens på långt avstånd. På närmare håll ser man att den har en kraftigt räfflad textur som påminner om elefantskin.

Isle of Man

– Brugdarnas ö

Av David Bernvi

Det är som att upptäcka något som alla andra missat. I den Irländska sjön, mitt emellan Storbritannien och Irland finns den lilla brittiska ”utbrytarön” Isle of Man. Varje sommar söker sig turister hit för att bevittna något mycket ovanligt. Här samlas nämligen världens näst största fisk, brugden. Vi har besökt hajparadiset mitt i Europa

Lugnt och stilla. Ja helt stilla ligger den maffiga hajen vid ytan med vidöppen mun och både ryggfena och stjärtfena ur det lugna vattnet. Den simmar så långsamt att jag först undrar om den flyter still. Men då vi stänger av motorn och låter den simma i fred utmed båtens kant ser vi att den faktiskt med sina lugna taktiska stjärtfenslag, helt utan att notera vår ankomst, simmar lika snabbt som om vi själva legat i vattnet.
Raskt hoppar två av oss i vattnet. Vi får inte vara fler i vattnet samtidigt och det krävs speciella licenser för att dela element med hajen. Direkt när vi kommer i plurret märks att hajen faktiskt har en fenomenal simförmåga och med bara ett lätt stjärtfenslag är den way off vår förmåga att koma ikapp med fenor och ett otympligt bromsande undervattenskameror.Då hajen dyker och försvinner ner i djupet tittar vi oss omkring på ytan och upptäcker plötsligt ännu en brugd. Denna är större. Vi kan se den på ett par hundra meter ifrån oss. Den ser ut att vara nästan dubbelt så stor och då var den vi såg nyss minst 5 meter. Det är otroligt stora djur.

Avlägsna plask
När vi slår på motorn och kör iväg upp mot den stora brugden på avstånd dyker fem-metaren upp igen rakt framför nosen på vår båt, som om den ville retas med oss. Så ser vi en hel hop med brugdar närmare inåt land. Brugdgruppens fenor sticker upp ur vattnet som svarta knivar och vi är på väg rakt i kurs mot allsmäktigt höga klippväggar som bestyckar Isle of Man bakom brugdarna. Plötsligt ser vi längre bort en brugd hoppa helt ur havet. Men det är långt bort. Det vita plasket skriker aktivitet över det lugna vattnet. De klassiska brittiska regnmolnen gör vattnet grått och det vita plasket blir extra tydligt.
Borta i plasket kan vi ana ännu fler fenor. Det är uppenbart att vi hamnat på ett av världens bästa platser för att se haj. Och om man vill se stora hajar är det här ett självklart resmål.  Då vi nått vår destination simmar en gigant rakt akteröver och vi får se den med mun och öppnade gälspringor. Havsnejonögonen som sitter framför stjärtfenan på över- och undersidan överraskar oss, dessa är meterlånga. Den här hajen var åtta meter. Vi står alla med tappade hakor och även jag som inte trodde det skulle vara så lätt flyr in i min 8 mm våtdräkt så att jag kan hoppa i vattnet när som helst. Lyckohormonerna flödar så att man skakar!

Fyra av fem
I en vecka stannar vi på Isle of Man och under fyra av de fem dagarna är vi i vattnet med brugdar runt omkring oss. Brugden bara glider förbi som en elegant skönhet jag drömt om hela livet. Det dröjer inte länge förrän jag sett min första brugd under vattnet på fem centimeters avstånd. Det är otroligt fascinerande. Man kan tydligt se breda färgband i ljusare linjer utmed kroppen, dessa är mönster som utskiljer vare individ. Vissa är närgånga och simmar rakt på oss. Men de vidrör oss aldrig, de är hundraprocentigt medvetna om vår närvaro och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser