DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

John Chatterton & Richie Kohler

– Deep sea detectives

Av Fredrik Isakson

När killarna föreläser om sina äventyr trollbinder de sin publik med en retorisk teknik som uppenbarligen fungerar. Publiken sitter som tända ljus och det är helt fullt i föreläsningssalen. Föredraget handlar om deras senaste expedition. Denna gång har de dykt med miniubåt till Titanic.

Deras föreläsning är uppbyggd som en deckarhistoria och i slutet lyfter de fram nya detaljer som skulle kunna visa att förloppet under olyckan inte riktigt är så som det tidigare beskrivits.
– Vi har lärt oss hur man berättar en bra historia via TV-mediet under de senaste åren. Det är en utveckling som vi nog aldrig trodde att vi skulle få vara med om, berättar John Chatterton.

Tyskt ubåtsvrak
Allt började under äventyret med U-who eller U-869 som den senare visade sig heta, en ubåt som de fann utanför New Yorks kust. Det visar sig vara en tysk u-båt, på en plats där det inte skall finnas några tyska u-båtsvrak. Ubåten kallades U-who innan de visste vilken u-båt det var. Den skulle komma att engagera dem under sex år och påverka deras liv mer än de kunnat ana. Historien som rullades upp visade sig vara i världsklass och den blev inte sämre av att den innehöll mänskligt drama och fantastiska livsöden. Verkligheten blev en mycket spännande och bästsäljande bok, ”Shadow Divers” skriven av Robert Kurson. Nu skall boken dessutom bli film under regi av Ridley Scott och de två dykarna Richie och John har fått något av en idolstatus.
– Det är inget vi strävat efter men det är kul att folk är intresserade av det vi gör det. Det skulle de inte göra om det inte vore för U-who.
History Channels serie om vrakdykningsäventyr, Deep sea detectives, där Richie och John är programledare, har blivit en succé. Framförallt har serien slagit i USA, men den börjar få en publik även i andra länder.

Richies och Johns historia
Richie Kohler började med sin dykning i Florida. De första åren ägnade han sig mycket åt Harpunfiske. Efter en flytt norröver blev vrakdykningen hans intresse. Ganska snart fick han en inbjudan till Atlantic Wreck Divers, ett gäng erfarna dykare som hade arbetat upp ett rykte om att vara riktiga tuffingar. De gillade Richie och tog hand om honom. Långsamt introducerade de honom till allt mer avancerad dykning. Sedan dess har han hållit på och har bland annat sedan det första dyket med AWD på Andrea Doria, loggat 118 dyk på samma dykplats. Andrea Doria räknas som en av världens tuffaste dykplatser.
Johns historia är en annan. Han har dykt i New Jerseyområdet under många år och har en karriär som kommersiell dykare på 20 år bakom sig. Han befann sig faktiskt, dykandes, under ”World financial center” den 11 september när planen kraschade in i ”Twin Towers”. Dykplatsen ligger på andra sidan gatan från de två kända tornen.  Han hade turen att klara sig från den händelsen. På sin fritid har han alltid varit intresserad av vrakdykning och har till exempel gjort över 160 dyk på Andrea Doria.

Livsfilosofi
Richie och John har en livsfilosofi som går ut på att de kan göra precis vad de vill, inget hindrar.
– Med det menar vi att det inte finns någon annan än dig själv som hindrar dig från att försöka. När vi genomförde vår...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser