DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Dockan Dotty sänks ner till bottnen. Hon är fastgjord i en nedstigningslina för att hon inte ska ge sig ut på rymmen…
Kontrollerad uppstigning. Dotty är ständigt rätt avvägd med hjälp av sin väst.
Upplivningsförsöken inleds så snart räddare och offer bägge har nått ytan.
Dotty blir uppklädd inför dyket. Dykarna (från vänster) Lyn, Charlie och Chris tittar på.
Återupplivningen med HLR fortsätter på land.

Kan du rätta liv ?

– rescue-kurs med extra allt

Av John Liddiard

Kan du fortfarande rädda en dykkompis i nöd? De flesta av oss har bara övat på det en eller ett par gånger. Det var när vi måste visa upp vad vi hade lärt oss för att erövra ett visst dykcertifikat. Nästan allt annat tränar vi regelbundet på när vi dyker. Kunskaperna om att bistå en dykare i nöd lägger vi åt sidan. Ända till den dag det är skarpt läge.

Jag är instruktör och säkerhetsansvarig i min lokala dykarklubb. Trots det är jag pinsamt medveten om en brist. Jag har inte övat praktiskt på räddningsarbete under flera år. Hur mycket har jag förlorat av min egen räddningsförmåga?
Sub Aqua Association (SAA) gav mig ett förträffligt tillfälle att fräscha upp förmågan och träna skickligheten i räddningsarbete. De har nämligen tagit in en unik finess i sitt träningsprogram. En fullt utrustad dykardocka. Sal Cartwright är ”Diver Rescue Examiner” på SAA. Hon kom till oss med dockan Dotty delvis påklädd på flaket till sin pickup.
”Vi döpte honom eller henne till Dotty. Vi var nämligen inte riktigt säkra på om det var en han eller en hon” förklarade Sal. Med den viktiga frågan avgjord kunde vi fortsätta. Sal och jag hade trummat ihop ett gäng på tre andra dykare med ett brett spann av erfarenhetsbakgrund (se rutan). Nu skulle vi träna på livräddning i praktiken.
Tre var det högsta antal som Sal kunde jobba med. Hon måste ju tänka på sin egen säkerhet. Hon skulle nämligen vara med på vägen upp vid varje räddningsövning för att observera.

Räddning med knorr
Sal gick igenom med eleverna hur man genomför en kontrollerad uppstigning med flythjälpmedel. Metoden är hämtad från den tekniska dykningen. ”Skillnaden var att vi skickade upp offret till ytan från 4 meter på lina från rullen. Själva skulle vi ligga kvar på säkerhetsstopp” sade Charlie.  ”Linrullen skulle fästas på offret redan innan vi började lyfta. Linan skulle vara klar att använda senare under uppstigningen” tillfogade Lyn.
”Det här var verkligen annorlunda” påpekade Chris. ”Jag hade fått lära mig att ta upp offret till ytan utan att bekymra mig om detaljerna. Under dagens lopp började jag gilla den här metoden. Den borde nog tillämpas vid avancerad träning. Men inte vid grundträningen. Det kan bli för mycket för en nybörjare.”
Hur svårt var det då att skicka upp Dotty (inklusive linrulle) från 4 meter? Alla tre dykarna missade stoppet på 4 meter i första försöket. Men ingen av dem åkte upp för fort. Uppstigningen blev aldrig farligt okontrollerad. ”Jag trodde jag skulle klara det. Jag tränar tekniskt på sånt här från 6 meter. Men när linrullen tillkom blev det lite för mycket” sade Chris. ”Jag var lite stressad. Sal hade instruerat mig en massa tidigare. Därför borde jag ha en del att visa upp. På första lyftet blev jag kanske lite övermodig.”
”Jag tyckte jag klarade det bra på första uppstigningen” sade Lyn. ”Jag tyckte jag behärskade läget. Men på 4 meter kunde jag inte få ut tillräckligt med luft ur Dottys dykväst. Vi flöt upp till ytan bägge två. Jag har inget minne av något säkerhetsstopp vid räddning på PADI-kursen. Därför var problemet med stoppet inte oväntat.”
”Tidigare i år tränade jag lite räddning. Därför trodde jag att jag skulle klara det hyfsat bra” berättade Chris. ”Först gick det lite långsamt. Men jag var alltför inriktad på att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser