DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Sista utvägen – att rädda sig ur svåra knipor
Träning på att ta av och sätta på utrustningen med bibehållen kontroll på avvägningen.
Sista utvägen – att rädda sig ur svåra knipor
Med lite träning går det att fånga luftbubblor i ögonhålorna. Sedan kan man avläsa instrumenten även om masken har gått förlorad.
Sista utvägen – att rädda sig ur svåra knipor
Övervakad träning utan mask. Här gäller det att fokusera och prioritera så att man lugnt kan lösa de problem som instruktören skapar.
Sista utvägen – att rädda sig ur svåra knipor
John Kean andas direkt ur flaskan på Thistlegorm. Det knepet hittar man inte ofta beskrivet i läroböcker. Används enbart vid yttersta nödläge!

Sista utvägen

– att rädda sig ur svåra knipor

Text: John Kean Foto: Yann Vautrin

Du sitter fast på ett vrak. Sikten är urusel. Utrustningen har trasslat in sig. Dykkompisen är försvunnen. Regulatorn har friflödat flera gånger. Du måste göra 15 minuter på dekostopp. Lös uppgiften!

Fred Dibnah var en legendarisk skorstensreparatör från Lancashire. Han sade en gång: ”Jag har aldrig fallit från en skorsten. Sånt gör man liksom bara en gång.”
Jag var tonåring under tidigt 1980-tal. Då lärde jag mig massor av att lyssna på Freds filosofiska resonemang på TV. Där kom sådana guldkorn som ”Man gör bara ett misstag. Sen får man en halv dag hos begravningsfirman.” Han skrädde inte orden. Många år senare undrar jag hur min dykutbildning hade sett ut om Fred Dibnah fått skriva läroboken i stället för ett politiskt korrekt internationellt jätteföretag. Han skulle troligen ha ersatt meningar som ”du har fem olika alternativ att klara dig ur en situation där luften är slut” med något i stil med ”om du sitter i kläm under rumpan på en elefant så…”
Under sin platta keps och älskvärda personlighet var han troligen den främsta tekniska dykare som aldrig har funnits. Freds passion i livet var att klättra på höga fabriksskorstenar. Icke desto mindre ägnade han stor omsorg åt att förbereda och planera sina hundrametersklättringar. Lika stor omsorg som dykare när vi ska gå lika långt ner under havsytan.
Vårt förhållande till vatten är individuellt och ofta ytterst personligt. Icke simkunniga börjar känna obehag när vattnet går dem till midjan. Spädbarn saknar känsla för sin egen dödlighet. De kan gladeligen simma under vatten redan vid ett par veckors ålder. Flertalet vuxna klarar att undervattenssimma en längd i bassängen hemmavid. Bara ett fåtal kan efterlikna elitfridykarna och ta sig fram 100 meter på ett enda andetag.
Apparatdykare samverkar med vattnet på många nivåer av både djup och erfarenhet. Där kan den enas bekvämlighetszon kan visa sig vara dödligt farlig för den andra.

Friflöde – och sedan?
Andra tycks ibland hålla på med rena galenskaper. Vid närmare granskning begriper vi att åratal av träning, erfarenhet och engagemang ligger bakom. Resultatet blir att ”galenskaperna” verkar gå lätt och enkelt. Men försök inte ta några genvägar! Varje sådant försök leder till en snabb uppmaning att gå tillbaka och lära allt från grunden. För nöjesdykare ligger det bara alltför nära till hands att döma andra dykare. I synnerhet dykare som ägnar sig åt metoder långt utöver vad nöjesdykare normalt klarar av.
För mig har skillnaden mellan olika dykare aldrig blivit tydligare än för några år sedan. Då såg jag en tävlande elitfridykare ta sig ner till 143 meter på ett enda andetag och återvända till ytan genom att dra sig uppför ett rep. Mitt jobb den dagen var som säkerhetsdykare på 50 meter. Jag bar 4 flaskor på ryggen och tillräckligt med reservprylar för att fylla en smärre dykbutik. Carlos Coste passerade mig två gånger på 50-metersnivån. Andra gången på vägen upp efter rekorddjupet. Då hade det gått mer än 4 minuter av hans dyk.
Carlos bar inget annat än en silverglänsande våtdräkt och en näsklämma. Gissa om jag kände mig en smula överutrustad! Likafullt var...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser