DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Kanarieöarna

– alla 7 på en gång

Text och bild: John Liddiard

Vi tänkte göra reportage från Kanarieöarna – men vilken av dem? Kunde John Liddiard klara av att berätta om mer än en i taget? Vi funderade länge. Idén växte långsamt fram. I ett ögonblick av obetänksamhet gick han med på att försöka ta sig an alla sju på femton dagar. Det betyder två dagar dykning på varje ö och nattfärja till nästa. Här kommer hans reseberättelse....

LANZAROTE
Halv nio på morgonen och ingen jetlag. Kanarieöarna ligger i samma tidszon som England. Jag kliver ut från Hotel Caso Calero och ser mig om. Konstaterar att arkitekten gjorde ett storartat jobb på hotellets insida. Tyvärr på bekostnad av utsidan. Fasaden mot gatan måste ha lämnats till en underentreprenör – en som hyllade den klassiska sovjetiska byggnadsstilen.
Himlen är klarblå och luften är ljummen. Precis lagom för shorts och t-tröja. Kanarieöarna ligger lika långt söderut som Röda Havet. Solen lyser lika starkt. Nedanför backen breder Puerto Caleros hamnkvarter ut sig med arkitektur i modern medelhavsstil. Husen ligger vackert utplacerade utefter en gågata längs kajerna. Island Watersports har redan öppnat. Övriga butiker har knappt slagit upp ögonlocken. Centrets ägare Norman styr vår RIB nordostvart utanför låglänta svarta vulkaniska klippor, förbi den stora semesteranläggningen Puerto del Carmen och en rad bojar. De markerar båtförbudszonen utanför en badstrand.

Lavaflöde Red Cross är ett klassiskt lanzarotiskt klipprev. En grå lavasluttning leder ner mot en gräsplätt. Vi simmar vidare till ett överhäng och en bergvägg på 25 meter. Man måste titta noga för att få sin belöning. Ett gult korallträd under överhänget, små muränor, en nakensnäcka randig i purpur och gult, en sjöanemon med en pilkrabba, en skorpionfisk – till och med en vilsekommen ensam sjöstjärna på sanden. Dykmässigt tillhör upplevelserna den minimalistiska skolan.
Eftermiddagsdyket ger en betydligt livligare bild. Vi åker till vraket efter en fiskebåt precis utanför småbåtshamnen. Täta sardinstim samlas för att bli matade från den stora gula turistubåten. Normalt brukar dykcentret och ubåtsfirman planera sina turer för att undvika varandra. Idag har vi på begäran fått tillåtelse att följa ubåtens säkerhetsdykare tillika fiskmatare. Han gör en storslagen uppvisning för ubåtens passagerare. Alla sitter med näsorna tryckta mot ventilglasen.
Jag hade hoppats att den bofasta stora stingrockan skulle visa sig. Men hon är väl inte hungrig. Får i stället trösta mig med en havsängel (Squatina Dumerili). Den ligger och sover i ett hörn av vrakets lastrum.
Utanför Puerto del Carmen har man sänkt sex eller sju stora fiskeskutor som artificiella rev. Några är välbevarade. Av andra återstår bara spant och motorblock. En del vrakplatser består enbart av ett virrvarr av vrakdelar. Det är faktiskt svårt att avgöra hur många vrak som ligger i högen. Särklassigt bäst är vraket på 20 meter med bogen hängande utanför branten. Och så de djupare liggande vraken. Mörkt trä på svart sand och svarta lavaklippor gör att stället känns mycket djupare än det är.
Vi avslutar mina två dagar på Lanzarote vid Blue Hole. Det är en tunnel ner genom berget till 30 meter. Sedan en fristående lavapelare utanför branten och slutligen en grotta....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser