DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Kantnålar – slanka och annorlunda
Tångsnällan har en bredare nos, eller munrör, än de övriga kantnålsfiskarna.
Kantnålar – slanka och annorlunda
Den mindre havsnålen känns lätt igen på sin vackra blå färgteckning.
Kantnålar – slanka och annorlunda
Mindre kantnål är just mindre än den större kantnålen.
Kantnålar – slanka och annorlunda
En större kantnål trivs bland taren.
Kantnålar – slanka och annorlunda
En favorit bland oss sportdykare, större havsnål!
Kantnålar – slanka och annorlunda
Kantnålarnas benplåtar är utvändiga och ger djuret ett kantigare yttre.
Kantnålar – slanka och annorlunda
Större havsnål kan bli upp till 60 centimeter!
Kantnålar – slanka och annorlunda
Ibland kan du se tångsnällor i fritt vatten uppe vid ytan.

Kantnålar

– slanka och annorlunda

av Stefan Beskow

Visste du att vi har sex olika arter av kantnålar i svenska vatten? Stefan Beskow berättar mer om dessa vackra djur med sitt ålderdomliga utseende, det närmaste vi kommer sjöhästar på hemmaplan.

Jag minns det fortfarande med glädje. Barndomens snorkeläventyr på västkusten. Alla märkliga fiskar, krabbor och frodiga tångruskor. Ett minne som etsat sig fast är när jag stod öga mot öga med min första havsnål. Jag undrade vad det var för något? En fisk eller en orm, kanske var det en ål? Efter viss konsultation med pappa hade jag lärt mig att det var en havsnål.

Nu, mer än 30 år senare, hyser jag fortfarande samma fascination för dessa djur och med goda anledningar. Kantnålar, artfamiljen som havsnålarna tillhör, är vår närmaste släkting till sjöhästen. Så nära att den faktiskt även den ryms inom samma familj. Likheter som är synliga är bland annat huvudet som faktiskt med sin långa “näbb” (eller munrör som det heter med ett mer korrekt språk) påminner om sina exotiska släktingar. En annan likhet som kanske inte är lika uppenbar är kantnålarnas i djurvärlde ovanliga sätt att ta hand om sin avkomma. Efter den ömma kärleksdans då de simmar upp i vattnet och slingrar sig tätt kring varandra tar honan sina befruktade ägg och lämnar  helt sonika över dem till hanen som tar över ansvaret och förvarar dem i en ficka (yngelsäck) på buken hos kantnålarna. Hos havsnålarna klistrar hon fast dem direkt på buken. Där får de utvecklas tills de kläcks. Även deras sätt att jaga fascinerar. Deras munrör fungerar som en liten damsugare och de suger in sin föda med hjälp av andningsvattnet.

Sex olika typer

I Sverige har vi sex olika typer av kantnålar uppdelade på två familjer, kantnålar och havsnålar. Havsnålarna är en underart bland kantnålar och skiljer sig på så sätt att de inte har någon stjärtfena utan ringlar ofta stjärten kring tång eller annat som den lever bland. Havsnålarna har även en rundare kropp eftersom deras benplåtar (kantnålar saknar fjäll och har benplåtar istället) är invändiga. Hos kantnålarna är benplåtarna utvändiga och gör deras kroppar kantigare.

Större kantnål har en kraftigt gråmelerad kropp och är  tämligen lätt att känna igen. Den kan bli uppemot 50 centimeter och lever längs hela Sveriges västkust ner till Öresund. Den har en längre nos och ett mörkt streck under ögat som skiljer den från den mindre kantnålen. Annars är det på storleken som man enklast skiljer större och mindre kantnål åt. Mindre kantnål är precis som namnet antyder mindre och blir endast 17 centimeter som längst. Utbredningsområdet är i princip identiskt med större kantnål.

Tångsnällan är nästa art av kantnål som vi kan träffa på i svenska vatten. Den trivs bra i ålgräsängar men kan ses i de flest typer av tät undervattensvegetation. Ett sätt att känna igen den är på munnen eller näbben som är bredare än på de övriga kantnålarna där den smalnar av mycket markant. Därav har den även namnet brednäbbad kantnål.

Havsnålar

Bland havsnålarna hittar vi den kanske mest välkända hos oss dykare,...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta Kantnålar

Namn Det latinska samlingsnamnet för kantnålsfiskar är Syngnathidae

De olika arternas namn är:

Större havsnål –...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser