DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Oman – Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands
Knölvalarna vid Oman tillhör ett isolerat bestånd och har utvecklat sin egen genetiska särart.
Oman – Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands
Knölvalar i ytan med ökenberg i bakgrunden är en överraskande syn.
Oman – Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands
Fiskstimmen vid Al-Hallaniyah Islands gör vad fiskstim brukar göra – fiskar omkring.
Oman – Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands
Drakfiskarna jagar vid mjukkorallerna som smyckar City of Winchester.
Oman – Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands
Vraket City of Winchester är från andra världskriget och har genom åren fallit samman en hel del.
Oman – Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands
När papegojfisken ligger och sover i sin pyjamas av slem kan man komma riktigt tätt på dess färgsprakande öga.

Oman

– Liveboard vid Al-Hallaniyah Islands

Text och foto: Tobias Friedrich
Dykningen är rena rama fisksoppan utanför sultanatet Omans kust, på den arabiska halvön. Här finns endast sparsamt med koraller och sikten är inte den bästa. Men vid Al-Hallaniyah Islands kan du möta bisarra muränor, örnrockor, mantor och ett av världens största däggdjur – knölvalen.

Det kurrar i våra magar. I en timme har vi legat vid ytan och väntat. Våra kroppar kastas runt i vågorna som om vi vore badbollar. I en spridd formation simmar vi i den stora bukten vid Al Sawda-ön, långt söder om Oman. Den här gången hoppas vi att ha lyckan med oss, så vi inte behöver vända tillbaka utan resultat. Försiktigt söker vi igenom det gröna vattnet in mot kusten – det ser inte ut att vara djupare än 15 meter. Om sikten varit bättre kunde vi sökt snabbare, men de tio meters sikt vi har idag är faktiskt nästan det bästa man kan förvänta sig i dessa vatten. Men vad var det där? Var det en skugga där i det gröna vattnet, precis framför oss? Långsamt och försiktigt närmar vi oss skuggan, som plötsligt vaknar till liv. En 15 meter lång knölval tittar upp över ytan, och vänder sedan om.
Wow, det var ett intensivt ögonblick! För några av oss var det här det första mötet med en knölval. Ett par stycken har tårar i ögonen. Men det otroliga ögonblicket är inte över ännu.

Det skygga däggdjuret verkar fortfarande oroligt över att främmande varelser befinner sig i dess element. Vi förstår denna försiktighet – vi är kanske de första som snorklar med en knölval i detta område. Valturismen är fortfarande i sin linda i detta vänliga och västligt orienterade sultanat. Men efter att valen släppt sina förbehåll blir den mer nyfiken, och börjar intressera sig för de konstiga simmarna som klumpigt plaskar runt vid ytan. Ja, det är oss jag menar.

Jämfört med denna enorma varelses otroliga elegans är vi bara små partiklar som flyter omkring i vattnet. Efter att ha umgåtts i en halvtimme bestämmer vi att det får vara nog. Vi vill inte längre störa valen. Vi säger farväl och vänder tillbaka till MY Saman Explorer, där vi startat vår tur. Flera timmar efteråt fortsätter vi att tala om mötet med valen, sprudlande av hänförelse över upplevelsen. Även skepparen ombord på gummibåten berättar entusiastiskt om upplevelsen för resten av besättningen på vår liveaboard. Vi utgår i vart fall ifrån att han berättar om valen, även om vi inte förstår ett ord. Han är från Bangladesh. Men av uttrycket i hans ansikte och hans entusiastiska gestikulerande att döma, så är vi ganska säkra.

Speciella knölvalar
Knölvalarna har blivit fast bosatta längs kusten ut mot Indiska Oceanen, med en population på omkring 80 djur. Enligt forskarna är populationen av en särskild art eftersom den stora familjen inte blandat sig med andra knölvalar. Det har man bekräftat med hjälp av genetiska tester. Eftersom man kan se valarna omkring Oman, erbjuder den tyska dykoperatören Extra Divers Tour en liveaboard just för detta syfte. Liveboarden besöker Al-Hallaniyah Islands. Denna ögrupp med fyra öar ligger utanför Omans sydkust, och det tar tio timmar med båt att komma dit från den lilla hamnen i Mirbat i närheten av Salalah. Här finns goda chanser att möta dessa sällsynta djur, och i stort sett finns inga andra turistbåtar. För...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Sultanatet Oman täcker en yta sju gånger större än Danmark. Här bor cirka 2,8 millioner invånare, 25 procent av dessa utgörs av utländsk arbetskraft. Huvudstaden är Muscat och Salalah är landets näst...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser