DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Korallkrabba i en korall. De är lätta att missa om man inte vet vad man ska leta efter.
Korallkrabba i en korall. De är lätta att missa om man inte vet vad man ska leta efter.

Lembeh & Halmahera

en indonesisk kombiresa

Text: Kathrin Tengsand, Bild: Kathrin & Ulf Tengsand

Ibland sitter man och planerar en dykresa och är inte riktigt överens vad man vill se. Då kan den här kombiresan vara något att kolla in. Vi provade med en vecka muckdyk i Lembehsundets lavasand och en veckas revdyk i det klarblå vattnet vid ön Halmahera.

►  Efter att ha sett så många filmer, var Lembeh nummer ett på min önskelista och jag lockas framför allt av den biodiversitet som bjuds. Som tur är jag inte den enda som vill dyka en vecka på sluttande svart lavasandbotten och gräva sig ner i detta makrokosmos - här är vi nördar allesammans. Alla har med sig sin kamera förstås. Vi bor på Diver’s Lodge Lembeh och dykarna vi träffar här kommer från hela världen och har alla samma mål, nämligen muckdiving eller critter diving, som det också kallas.

Mr. Rob
Alla som bor hos ”Mr. Rob” samlas på kvällen vid bordet och med lite tur så är han också hemma. Han äger nämligen tre olika resorts som ligger varsin dagsresa bort och alla ska förvaltas. Mr. Rob är välkänd i Sulawesiområdet som naturskyddare och fågelexpert, men han dyker också när han får lite tid över. Vi har redan träffat honom förut och lyssnat på hans spännande historier, så därför är vi glada att han sätter sig ner en stund med oss på kvällen.

En ny värld
Vi är redan förvarnade att det finns en hel del skräp i vattnet. Jo, vi vet, och värre ska det bli. Men nu är vi här för att utforska mångfalden. Jag hoppas bara att min utrustning håller, för nu ska det bli riktigt många bilder. Det tar ett tag för ögat att hitta rätt, eftersom de flesta varelserna är mästare på kamouflage. Men så fort ögat börjat att vänja sig öppnas en ny värld. När man tar sig tid att iaktta livet i sanden ser man väldigt snabbt att allt handlar om att äta eller ätas. En som lätt faller offer för olika predatorer är den snygga lilla krabban Red frog spanner crab.

Det finns lite olika överlevnadsstrategier här nere, om man nu bortser från möjligheten att gräva sig ner. Kommer man närmare koraller, sjöpennor, fjäderstjärnor eller hydroider så ser man små krabbor som har anpassat sig i färg och teckning till sitt ”hem”. De har byggt upp en sorts mimikry dvs. skyddande likhet.

Några har t.o.m. förvandlat hela sin kroppsform till att likna sin korall, t.ex. med små bulor på ryggen som Pygmy Seahorse. När man äntligen har upptäckt en så är det nog inte säkert att man får den på bild. Det värsta är att de försvinner runt korallen hela tiden, så fort man tror att man har dem i fokus. Det blir en katt & rått-lek för den som orkar. Skönt om man satsar halva dyket på detta och får ut en enda bild som går att använda.

En annan strategi är att skifta färg. De små bläckfiskarna upptäcks ofta först då man är för nära. Då får man backa ut med kameran utan att virvla upp en massa sediment, men när man nu har lyckats så är de borta i alla fall. Eller bara osynliga igen. Även de minsta små bläckfiskarna har samma förmåga att smälta in i sin omgivning och ibland är det rena turen som avgör om man hittar en. Pygmy Cuttlefish är med sina ca 5 cm en av de minsta bläckfiskarna här och just nu har den tagit sin färg efter sanden. Lika svårt att upptäcka är den sällsynta, blågröna Bobtail Squid som lyser i...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

"An overview from the air of Divers Lodge Lembeh on a beautiful morning". Video:  Divers Lodge Lembeh
"An overview from the air of Divers Lodge Lembeh on a beautiful morning". Video: Divers Lodge Lembeh
Fakta

Bluering Octopus nämns som en av de giftigaste av alla, men den är inte aggressiv. De incidenter som har rapporterats skedde mest i samband med bad/simning och inte med dykning.
 

Fakta

Diver's lodge
Diver’s Lodge Lembeh ligger i södra delen av Lembeh Strait, mittemot orten Bintang och väldigt nära Banka Island som redan rankats bland makrovärldens Top 10. Hit kommer man...

Läs artikeln i DYK #68:





SOME images:
Lembeh & Halmahera – en indonesisk kombiresa
Lembeh & Halmahera – en indonesisk kombiresa
, Korallkrabba i en korall. De är lätta att missa om man inte vet vad man ska leta efter.
Korallkrabba i en korall. De är lätta att missa om man inte vet vad man ska leta efter.
, Home sweet home – Om Coconut octopus inte hittar en kokosnöt att bosätta sig i så tar den lika gärna en mussla.
Home sweet home – Om Coconut octopus inte hittar en kokosnöt att bosätta sig i så tar den lika gärna en mussla.
, Ankomst till Diver’s Lodge efter en 22-timmars resa från Göteborg via Singapore och Manado.
Ankomst till Diver’s Lodge efter en 22-timmars resa från Göteborg via Singapore och Manado.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser