DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Papua Nya Guinea – På upptäcktsfärd i dykningens mecka
Ett japanskt sjöflygplan av typen Aichi (kallat Jake av de allierade) ligger på tio meters djup vid Lisennung.
Papua Nya Guinea – På upptäcktsfärd i dykningens mecka
Två rosa clownfiskar (Amphiprion perideraion) gosar sig i en anemon (Heteractis magnifica).
Papua Nya Guinea – På upptäcktsfärd i dykningens mecka
Vanessas Reef är en av Wallindis mest kända dykplatser. Färgsprakande koraller och frekventa möten med hajar bidrar till att göra det här till ett legendariskt dyk.

Papua Nya Guinea

– På upptäcktsfärd i dykningens mecka

Text och foto: Christopher Bartlett
Kan det finnas ett annat land med lika stor mångfald? Detta land bestående av regnskog, berg och palmöar, bebos av sex miljoner invånare spridda över en areal på 463 000 kvadratkilometer. Här talas över 800 olika språk, vilket utgör tolv procent av världens totala antal språk. Papua Nya Guinea omfattar hälften av den tredje största ön på jorden samt ytterligare 160 andra namngivna öar och atoller.

Med en placering lite söder om ekvatorn och lite norr om Australien är Papua Nya Guinea (PNG) ett sant paradis för dykare. Här finner man enorma ekosystem med korallrev, sjögräsängar och mangrover, hemvist för 2 500 olika arter fisk, koraller och blötdjur. Landet rymmer fler dykplatser än du någonsin kan hinna utforska under din levnadstid och det upptäcks hela tiden nya. Och det finns nästan inga dykare på dem! Dykarcentren ligger med så stora avstånd att det i stort sett endast finns en båt på vart ställe. PNG är ett av mycket få ställen som ännu inte riktigt har dykt upp på turistindustrins radar, och landet tar emot under 10 000 gäster om året.
Det är också ett av de få ställen i världen där en dykare både kan få uppleva makroliv och storvilt, likaväl som fantastiska koraller av alla de slag. Det ofta något missbrukade begreppet ”orört” är faktiskt det mest passande här. Tillsammans med flera andra städer i koralltrekanten försiggår ett mycket blygsamt fiskande, det fiskas inte med dynamit och dykarindustrin arbetar tätt tillsammans med den lokala befolkningen för att hålla fisket under kontroll.

Även om ön endast ligger 20 minuters körtur och tio minuters seglats från den internationella flygplatsen känns Loloata Island Resort som om den ligger tusen kilometer bort, och det gör Port Moresby till världens bästa huvudstad när det gäller dykning. Här kan man ombord på en av de specialbyggda dykbåtarna se en svindlande mängd fantastiska fiskar, koraller och ryggradslösa djur bara några få minuters seglats från bron vid resorten. Du kan välja mellan skeppsvrak, flyg från andra världskriget, muckdykning omkring Lion Island eller den fantastiska kedjan av korallknölar längs barriärrevet – däribland de otroliga Suzy’s and End Bommies. När förutsättningarna är de rätta är vraket Pacific Gas ett mäktigt dyk och Loloata är utan tvivel den bästa resorten i världen för de som vill fotografera den vackra Lacy Skorpionfish Rhinopias aphanes. Dessutom finns det massor av platser med pygmésjöhästar.

Stor variation vid Tufi
På nordostkusten av Nya Guinea finner man det luxuösa Tufi Dive Resort, med en spektakulär utsikt över havet och bergen från den unika tropiska fjorden i Oro-provinsen. Dykningen är extraordinärt bra och kombinerar skyddade fjordar, undervattensberg, koralltäckta rev, hammarhajar, mantor, vrak- och muckdyk. Här möter dykarna stora stim av barracudor, trevallys, och sweetlips. Minor Reef, Ritchie’s Bommie och Mulloway är ett några av mina favoriter. De riktigt tursamma (dessvärre inte jag själv) har sett ett par albino-hammarhajar här ute.

Hamnen nedanför resorten erbjuder fem olika dyk och lockar med muckdykning i världsklass.  Och med 40 kartlagda dykarplatser och flera ännu obeskrivna rev som väntar på att bli utforskade är det omöjligt att bli uttråkad här. Gillar du flygplansvrak och har en förkärlek för de från andra världskriget så ligger här ett superbt Black...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI PNG ligger 160 kilometer norr om Australien och upptar den östra halvdelen av ön Nya Guinea. Den västra delen tilhör Indonesien. PNG består av enorma bergskedjor täckta av tropisk jungel, kustnära...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser