DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #08

Text och foto: Anders Salesjö

Skår – Gullmarsfjorden

Gullmarsfjorden erbjuder bra och lättillgänglig dykning året om. Oberoende av om det blåser och stormar eller om isen ligger tjock i de inre delarna av fjorden så går det oftast att dyka vid Skår. Det är faktiskt en upplevelse i sig att följa havets årstidsväxlingar vid denna plats.
Under våren myllrar det av små fiskar på sandbottnen ner till några få meter djup. De flesta av dem är stubbar av olika slag. Här finns såväl sandstubb som lerstubb och bergstubb. Stannar man upp och tar sig tid att titta ordentligt kan man få se dem medan de förbereder sina bon för lek. Hanarna gräver ut en hålighet under stora musselskal. Under våren ståtar de i sina vackraste färger för att imponera på honorna vilket gör dem till utmärkta makromotiv om man gillar att fotografera. På den grunda sandbottnen finns det även gott om små räkor, såväl sandräkor som tångräkor.
Räkor och småfiskar är utmärkt mat för små torkar och vitlingar. De kommer upp till den grunda bottnen för att söka föda under ljumma sommarkvällar. Då finns det också mycket plattfiskar som förser sig av den rika mängden av små musslor. Går man lite djupare ner på bergväggen ut till höger finner man bägarkorall, havsnejlikor och död mans hand.
I början av hösten sjuder det fortfarande av liv på den grunda sandbottnen, men det finns också mycket intressant om vi går längre ner på något djupare vatten. Under mörka höstkvällar har vi nämligen goda chanser att se såväl bläckfisk som havskräfta. Skår är nog en av de säkraste platserna i hela Sverige om man vill se den lilla, röda bläckfisken Sepietta oweniana. Man brukar kunna hitta den från 10-15 meters djup och neråt. Ska man vara någorlunda säker på att få se havskräftor behöver man dock gå lite djupare. Störst chans har man om man går rätt ut på lerbottnen och gärna ner mot 30 meters djup. 
Under vinterhalvåret breder lugnet och harmonin ut sig. Såväl sommarturisterna som de flesta dykare har försvunnit för länge sedan. Även de stora mängderna med småfiskar och räkor har försvunnit från grundområdet. På några få meters djup är vattnet relativt kallt, men faktum är att sommarens varma vatten dröjer sig kvar väldigt länge nere på djupet. Ända framme kring jul och nyår och ett tag därefter är det riktigt behagligt i det djupare vattnet under 20-25 meters djup. Går man ut längs bergbottnen till höger kan man ha turen att få se hanar av rötsimpa som ligger och vaktar sin knallröda rom. Går man däremot ut på leran kan man få se en lite annorlunda plattfisk som heter tungevar, med lite tur kan man också se nordhavsräkor, alltså den räka som vi äter till vardags.   

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Att hitta dit Från E6 svänger man av vid Torp-motet i anslutning till Uddevalla och följer sedan vägskyltarna mot färjan över Gullmarsfjorden till Lysekil. Cirka 200 m innan färjeläget finns en liten grusväg till...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser