DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

#19

Text & Foto: Joakim Andersson

Stora Logärden - Vacker källvattensjö

Mellan Hofors och Falun ligger Stora Logärden, en sjö där ekolodet på vissa ställen visar omkring 60 meter. På de platser man enkelt tar sig med bil är det dock betydligt grundare. Stora Logärden är en så kallad källvattensjö och saknar större inlopp i form av åar och älvar. Detta leder till att sikten i vattnet är väldigt god. Dock är botten väldigt flyktig så det är bra att ha koll på sin avvägning om man vill uppleva den fina sikten.
Skogen växer ända fram till vattenkanten, men vid en stuga intill parkeringen finns en konstgjord sandstrand. Frågar man ägaren till stugan brukar det inte vara några problem att låna den för att komma i vattnet.
Ta sikte mot den lilla udden som sticker ut från den södra stranden.
Efter en kort simtur hittar man ett område med hög vegetation. Denna plätt med sjögräs fungerar som barnkammare åt bland annat abborre och gädda. Därför finns här mängder med småfisk. Även en hel del större fiskar smyger omkring närmare botten på jakt efter lite föda. Bland annat finns här en riktig biffig gäddhona och i denna sjö drog man under förra året upp den största röding som fångats i svenska sjöar (9,5 kg).
Följer man strandkanten så ligger det gamla träd som fallit i vattnet. De bildar fantasieggande miljöer med sina grenverk och de är bra gömmställen för fiskar. Man hittar också några ekor på botten nära land. Troligen har de sänkts en gång i tiden för att bli täta men blivit kvarlämnade och så småningom bortglömda. Nu ligger de vackert nedsjunkna i den mjuka bottnen.
Om man ska isdyka så rekommenderas det att man tar bilen en bit efter vägen som följer den södra kanten. Härifrån behöver man inte promenera så långt ut på isen för att hitta lämpligt djup som man skulle behöva göra inifrån stranden, och på botten intill strandkanten ligger det större stenar och fler träd vilket ger en mer intressant dykning.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser