DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon – Skagsudde, östkusten
Kustlexikon – Skagsudde, östkusten
Kustlexikon – Skagsudde, östkusten
Kustlexikon – Skagsudde, östkusten

Kustlexikon

Skagsudde, östkusten

Text och foto Mattias Sellin

Skagsudde ligger cirka 25 kilometer från Örnsköldsvik och markerar den nordliga startpunkten till världsarvet Höga Kusten. Årligen besöks platsen av tusentals turister som främst är här för att njuta av solen och utsikten från de vackra klipporna.

Främsta anledningen till att Skagsudde även uppskattas som dykplats beror på dess djurliv och den varierande undervattensmiljön. Att ta sig ner till vattnet över den klippiga udden kan vara en riktig utmaning, speciellt ifall du inte känner till rätt väg. Det är frestande att ta riktning rakt ut mot havet från fyren, väljer du den vägen så hamnar du dock snabbt i trubbel. Följ istället den blå markerade stigen ner på vänster sida av fyren. Då kommer du efter 200 meter fram till en skyddad vik som erbjuder en perfekt i- och uppgångsplats. De grundare partierna av dykplatsen erbjuder gott om tång/sjögräs som växer på stora stenar och klippblock. Här skall du leta efter den lilla men mycket vackra havsnålen, ”Nerophis ophidion”. Den brukar oftast synas strax ovanför havstången, men ibland även simmandes i helt fritt vatten. Eftersom att det är öppet hav utanför udden så brukar det ibland vara kraftiga dyningar på de grundare partierna. Detta skapar en härlig känsla när all havstång rör sig fram och tillbaka i takt med vågorna. På de djupare delarna av dyket så möts du av grovkornig sand, mindre stenblock och oftast mycket bättre sikt. På denna del av dyket hittar vi ofta tånglake och hornsimpa. Tittar du extra noga så kommer du även att se mängder av små pungräkor på botten, helst på de lite stenigare partierna.

Bottenhavet är inte direkt bortskämt med marint liv, men just här ute på Skagsudde finns det goda chanser att få se ett flertal olika arter under ett och samma dyk. Utöver det redan nämnda så kan du med lite tur även få se sik, strömming och havsöring på denna plats. Sik är lättast att möta långt inne i vikarna på hösten eller våren.

Personligen så gillar jag Skagsudde inte bara för det marina livet, utan också för att det är en storslagen plats även ovanför ytan där hela familjen kan njuta tillsammans.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Skagsudde ligger cirka 25 kilometer ifrån Örnsköldsvik. Kör E4:an norrut. Ta sedan höger vid Idbyn och följ skyltarna mot Skagsudde. Det är inte tillåtet att parkera uppe vid fyren,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser