DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

#20

Text & Foto: Anders Nygren och Mikael Eriksson

Torö Stenstrand - Söder om Stockholm

Sugen på västkustdykning, men har varken bil, pengar eller tid? Då är Torö det närmaste du kan komma. Den flera kilometer långa stranden bjuder på ett rikt fågelliv, trevlig picknickplats för familjen och trevlig dykning för alla som vill ta sig lite vatten över huvudet. Platsen passar alla dykare, stora som små, tuffa som mindre coola. Nåja, vrakentusiaster göre sig kanske icke besvär, men å andra sidan är platsen så trevlig att dirriga dykare lugnt kan öva på frog-kicks och lindragningar utan att förstöra vraken eller silta upp.
Bilen parkeras uppe vid vägen och en bra pirra med mjuka däck är bra att ha eftersom det är ett par meter ner till stranden (ca 50 – 100 m). Ta även med mat och dryck för det är tomt på matställen och kiosker här ute. Där­emot är platsen bra för hela familjen, även icke-dykande familjemedlemmar kan ströva runt på stranden, eller ta en tur in i naturreservatet.
Under vattnet, efter en något slirig igång (se upp för hala stenar) glider man lugnt runt och kikar under stenar, letar plattfisk eller helt enkelt bara njuter av dykningen. Det finns goda chanser att se sjurygg och storspigg. Det finns även de som påstår sig ha sett havsöring svischa förbi på grunt vatten. Det senare är dock inget författarna kan garantera.
Sjösjuka! Japp det finns en nackdel, och den är ifall vinden legat på från söder och lämnat gammal sjö som i form av långsamma dyningar sveper in över stranden och det långgrunda området. Blåstång och sjögräs vajar åt ett håll, medan vågorna går åt ett annat håll. Med andra ord är platsen olämplig i vissa fall för de med åksjukeproblem, eller de som festat för hårt dagen innan.
Nattdykning är också spännande. Ta med en grill och ett fiskespö så kan ni grilla nyfångad fisk i skymningen och sedan avsluta med ett nattdyk. Simma vilse? Inte särskilt troligt, ta bara en kompasskurs norrut så är du på torra land igen.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser