DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #37

Av Rikard Godlund

Uskavi kalkbrott – en pärla i inlandet

Många dykare har gjort sitt första kursdyk i Uskavi kalkbrott. Det är inte ovanligt att träffa dykare från Örebro, Västerås, Strängnäs, Eskilstuna, Karlskoga med fler städer under en och samma dag, om du åker till Uskavi kalkbrott en lördag eller söndag under våren.
Kalkbrottet är mycket passande för kursdyk eller avrostningsdyk efter längre uppehåll från dykningen, då sikten oftast är god och det är enkelt att ta sig i och upp ur brottet. Det är också vanligt att nattdyk eller isdyk genomförs i brottet som del av en dykkurs eller bara som nöjesdyk.
Brottet är beläget i närheten av sjön Usken och Uskavi camping nära Lindesberg och Nora. Där kan den som vill stanna och dyka längre än en dag i brottet övernatta i tält eller husvagn.
Det går att köra med bil till en grusplan ungefär 100 meter från brottet. Från grusplanen går sedan en väl upptrampad stig in i skogen till brottet. De flesta dykarna går den sista biten, men det har hänt att personer med mer terränggående bilar har kört ända fram till vattnet. 
Dykningen sker från en liten grusplan vid vattnet. Från den platsen kan nästan hela brottet överblickas, så det är inte svårt för dykledaren att ha god kontroll. Dykare som har navigerat fel och kommer upp ute i vattnet kan enkelt se i och uppgångsplatsen och kan ta sig tillbaka dit simmandes i ytan eller med ny kurs under vattnet.
Under våren och sommaren när många dykcenter och klubbar kör sina kurser brukar det vara fullt av dykare här som samsas om platsen med badande familjer, för att byta om och fika eller grilla korv mellan dykningarna.
Dykdjupet varierar mellan ungefär fem och sju meter i den större delen av brottet förutom ett parti till höger om igångsplatsen som populärt brukar kallas för hålet. I hålet är dykdjupet ungefär 10 meter.
Botten i större delen av brottet är täckt av en grön slingrande alg som hjälper till att binda dyn från botten, vilket bidrar till den oftast goda sikten. I hålet är det sand eller dy botten och sikten är oftast sämre där.
Det finns gott om abborrar som är vana vid dykare, så det är inte svårt att komma nära för den som vill ta bilder. Tidigare fanns det även flodkräftor i Uskavi kalkbrott, men när isen smälte bort efter vintern i mars 2006 så möttes dykarna av drivor med döda kräftor samt mycket död fisk. Vad den egentliga förklaringen till kräftornas och fiskens död var är oklart. Kanske orsakade istäcket under den långa vintern helt enkelt syrebrist i brottet? Stora delar av algtäcket på botten påverkades också, alternativt så var det helt enkelt kräftpesten. Tack och lov överlevde många abborrar och algerna har börjat återhämta sig, men kräftorna lyser med sin frånvaro.
Brottet är även passande för UV-fotografering både av undervattenslandskap eller makro. Det finns en del föremål från brytningarna kvar under ytan samt också ett dukat bord med stolar som ett dykcenter har haft vänligheten att ställa ner på botten som kan utgöra...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser