DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #01

Text och bild: Anders Nygren och Mikael Eriksson

Björkvik – Stockholm

För de dykare som erhållit sitt första dykcertifikat i Stockholm kanske Björkvik är en plats som endast leder till mörka och kalla minnen, utan något sevärt alls. Ger man platsen en andra chans, utanför eventuell kursverksamhet, bjuder Björkvik på ett myller av djurliv, bra sikt och framförallt ett lättillgängligt dykmål.

Bilparkering finns i direkt anslutning till platsen och mellan dyken (under dagtid) kan man ta sig en hamburgare i caféet som ligger på stranden. Caféet är dock bara öppet sommartid. Klassiskt är annars att grilla korv ute på udden – ta med egen grill. Ta med skräpet hem och se till att hålla rent. Det är många som dyker här och dykarna har haft sina duster med lokalbefolkningen, vilket är förståeligt ibland då bergkobben kan se ut som en sälkoloni med ”nollåttor”.

Igångsplats är ute på udden eller direkt väster om den, d v s från badstranden. Se upp för vindsurfare under blåsiga dagar. Notera även dykförbudet som gäller öster om udden in mot småbåtshamnen (se skyltningen).
Sikten varierar från någon meter (bakom en pågående OW-kurs) till ca 8 meter. Oftast blir det glasklart så fort språngskiktet passeras. Håll även koll på kursen, för ute på sandbotten finns det få referenser att följa. Ett bra dyk gör man genom att egentligen ligga helst still inne bland tångruskor och leta efter småkryp. Rackarns skoj om man har en kamera med makroobjektiv.

Nattdykningen är nog bland den bättre inom Stockholmsområdet om man gillar att se bultar jaga räkor och annat småkryp. Ofta ser man massor av tångräkor som dras till lampskenet. Det finns även goda möjligheter att se gädda. Går man lite djupare ut längs sandbotten ser man ofta stora simpor och då framför allt hornsimpor. Dessa är så vanliga att en av Sveriges bästa undervattensfotografer åkte tvärs hela Sverige från Lysekil för att göra nattdyk i Björkvik och fotografera simpor – det ni!

Vägbeskrivning
Kör mot Värmdö (Värmdöleden, väg 222) mot Ingarö. Fortsätt på Ingarövägen rakt fram tills du kommer till Björkviks brygga.
Alla Stockholms dykskolor har regelbundet utfärder och kurser i Björkvik.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser