DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #04

Text och bild Anders Nygren och Mikael Eriksson

Släggö – Lysekil

Lysekils dykplats nummer ett, åtminstånde om man ser till antalet dykare i vattnet per dygn. Så det är inte konstigt att Släggö lokalt går under namnet ”Dyk-bryggan”. De som gått någon dykkurs i Lysekil är nog mycket bekanta med platsen och vet hur lätt det är att komma i och ur vattnet. För gästande dykare så är det nog det perfekta nattdyket efter en dags härliga båtutfärder med dykning i Lysekils skärgård.
Det är inte ofta som man verkligen har bilparkering i direkt anslutning till dykplatsen, så passa på och njut eftersom man bara behöver kånka sin dykutrustning några meter innan man kan glida ner under ytan mot nya äventyr. Chansen att få en dykbriefing eller att snacka av sig efter dyket är stor då det ofta är dykare på platsen, och i många fall även kurser.
Dykningen på Släggö är verkligen enkel, djupet går ner till ca 35 meter, men under 25 meter tycker i alla fall vi att det inte finns så mycket att se. Dyket är varierat med sandbotten och väggdyk samt raviner där du har chans att se hummer och torsk. Man går normalt i direkt vid ”dyk-bryggan” och simmar 50-100 meter ut mot hörnet på Släggö, där kan man komma ner lite djupare. Många väljer att simma ytsim ut runt Släggö till skylten och där gå ned för att dyka sig tillbaka till bryggan. Det finns även möjligheter att gå i eller upp vid kallbadhuset där det finns en trappa på baksidan en plats som underlättar om man väljer att simma runt hela Släggö.
Nattdykningen är nog det som vi tycker gör att Släggö dominerar, enkelt, inget bära och ett djurliv i kanonklass.Det verkligen myllrar av liv under ytan med allt från hummer, ål olika varianter av bultar och plattfiskar och normalt sett finns här även stora simpor. Det gäller att se upp när man klättrar i och upp då stenarna kan vara mycket hala och det kan vara svårt att hitta en bra väg i mörkret. För fotografer är det verkligen ingen brist på motiv, inte ens på den grundare delen vilket kan ge låna härliga dyk. Eller åtminstånde tills blåsan säger ifrån att det är dags att gå upp för oss med torrdräkt.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser