DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #06

Text och foto: Magnus Lundgren

Ön, Limhamn – Den fula ankungen

Ön på Limhamn, ja man säger faktiskt på Limhamn lokalt, är en av Sveriges i särklass mest dykta dykplatser. Platsen är inte så vacker i sin inramning men under ytan finns det förvånande mycket att uppleva. Efter 15 års dykande åker jag fortfarande ut till Ön med min kamera och dyker för att det är så kul.
De två mest igenkända referenserna under ytan är ett litet vrak och en vägskylt som lyder Motortrafik förbjuden. Det är dock det marina livet mellan en och fem meters djup som är överväldigande. Bultar, räkor, tångsnällor, tångspigg och sjuryggsyngel trängs bland sten, tång och ålgräs.
Det är enkelt och bekvämt att dyka ute vid ön. Kustlinjen söder och norr om Malmö är extremt långgrund vilket inte lämpar sig för s k kustdyk. Följden blir att en stor mängd kursdyk och nöjesdyk utförs på Ön. T o m så sent som den 31 december är det varje år packat med dykare som skall göra årets nyårsdyk. Åk ut och kolla på spektaklet eller gör ett nyårsdyk själv!
Ön, som egentligen är en halvö, är förbunden med fastlandet via en väg strax norr om Limhamn, som är en av Malmös sydliga stadsdelar. De flesta dyk sker på den västra sidan av Öns norra spets. Där finns en betonggjuten igångsplats ca 100 m söder om den gamla kajplatsen med de stora betongpelarna. Det går att köra bilen hela vägen fram till igångsplatsen.
Vraket, som ligger 80-100 m från kustlinjen, är lätt att hitta. Det är ett litet vrak, ca 20 m långt, som sänktes vid Ön för att höja intressenivån för dykplatsen. Det enklaste sättet att hitta vraket är att simma rakt västerut ifrån ingångplatsen tills ni hittar djupsluttningen. Lägg er på 6-7 meter och simma söderut längs sluttningen som efter ett tag böjer av ut mot väst. Efter ca 10 min är du framme vid vraket.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser