DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #59
Kustlexikon #59
Kustlexikon #59
Kustlexikon #59

Kustlexikon

#59

Av Mattias Sellin och Daniel Holmberg

Käxed – Klippväggar, simpor och skrot

När vi kommer upp från vårt 35-metersdyk möts vi av samma klippvägg som vi startade ifrån. En stor klippa med klippavsatser i olika former som störtar rakt ner i vattnet.
Det är faktiskt ganska vågigt vid ytan till skillnad mot när vi började dyket. Det har blåst upp på den ganska så stora ”Norrfjärden” och därför får vi vissa problem att ta oss upp på de något besvärliga klipporna. Till slut lyckas vi ändå tråckla oss upp med grejorna.
Dyket startade med ett ”giant stride” från en ca två meter hög klippavsats. Det är dock inga problem med att slå i botten eftersom det går rakt ner till fyra meters djup vid platsen.
Väl nere under ytan så går det raskt utför, med omväxlande sluttande sand/dy- botten och klippavsatser. En av väggarna är rätt mäktig från 6 till 16 meters djup.
Sedan fortsätter det ner långt under de 35 meter vi dyker till, och det bör ju räcka för de flesta.
Det är ju sällan på de stora djupen det är mest intressant, om man inte har något speciellt att titta på. Och det är inte fallet här. Det finns inga kända vrak eller liknande utan det går gott och väl att hålla sig ovan 20 meter för att få ut det mesta av dykplatsen. Nära klippan finns lite kuriosa, eftersom det tidigare använts som dumpningsplats för allehanda skrot. Inte sådana mängder att det förstör, men lagomt för att dyka omkring och utforska och undra över sakerna som kastats hit.
Det är oftast kul med saker under ytan som inte hör hemma där!
Kanske är det litet lurigt att hitta till dykplatsen i Käxed. Men väl där får man fina klippor att slappa på och ett lagom högt i-hopp att se fram emot. Om man inte snubblar på järnpinnen i början av stigen ner till klipporna förstås…

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Vägbeskrivning Kör mot Käxed, Avfart från E4 vid foten av Skuleberget, 2 km norr om Docksta. Fortsätt på den vägen efter vattnet ungefär 5 km. Efter avfart snett bakåt mot ”Käl”, kör ca 700 meter till. Parkeringsmöjligheterna är mycket begränsade. Det finns en liten naturlig parkeringsplats på höger sida där två bilar får plats. Stigen ner till vattnet går därifrån.

I- och uppgång Ett två-meters i-hopp är det enklaste på denna plats. Det är ca fyra meter djupt där man hoppar i så det är ingen fara att landa på någon sten. Uppgången är lite besvärligare men det finns en klippavsats som leder uppåt en bit norr om i-hoppsplatsen!

Luftfyllning Se Dykguiden eller gå in på
www.dyk.net för mer info.

Höjdpunkter Klippväggarna. Skrotet.

Bästa årstid Året runt

Farliga områden Stigen ner är bitvis brant och kan vara halkig. Se upp för järnpinnen i början av stigen. Klipporna kan vara riktigt hala när dom är blöta!

Djup Djupare än 40 meter.

Ström Lätt ström ibland.

Sikt Kan vara ändå upp till 10 meter

Bottenförhållanden Klippavsatser, grus/sand/lera

Flora och Fauna Alger på klipporna ner till fem meters djup. Sedan avtar växtlivet. Ganska mycket simpor. Man kan ha tur att få se havsöring. Speciellt om man gör nattdyk.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser