DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #10

Text och foto: Magnus Lundgren

Vårhallarna – Vackra Österlen

Vårhallarna, eller Vårhallen som platsen också kallas, ligger en liten bit norr om Simrishamn och anses vara en av Österlens vackraste platser. Här finns ett stycke speciell skånsk natur. Utsikten över Östersjön och Stens huvud är en bidragande orsak till populariteten. Udden besöks av strövande naturälskare, badare, fågelskådare, sportfiskare och dykare. Dessutom är det populärt att gifta sig här.
När man går de 150 metrarna söderut ifrån parkeringen, se vägbeskrivning, så passerar man ett litet vitt hus. Efter huset ser man tydligt den stenklädda udden. Vårhallarna består av vacker kambrisk sandsten som bildar tydliga avsatser som fortsätter ner under ytan. St. Nicolaikyrkan  i Simrishamn lär ha byggts av sten bruten här i Vårhallarna.
Ute på udden finns det tre märkliga och väl skyddade naturliga klipphamnar och de två största, som ligger längst söderut, är perfekta pooler att börja sitt dyk i. Förslagsvis snorklar man ut genom kanalen som förbinder den naturliga poolen med havet och sedan börjar man dyket. Efter dyket så snorklar man in i samma pool. Runt udden, som är ett av de mest populära kustdyken i området, består botten av vackra sandstensavsatser iklädda vajande sågtångskog och filtrerande blåmusslor ner till ca 5 meters djup. Ljus sandbotten ramar in klippan. Det är ett enkelt dyk men man skall dyka här när vindförhållandena är de rätta. Det är inte lämpligt att dyka här vid kraftig pålandsvind. Det rekommenderas att ha med kompass då botten är plan.
Här finns den typiska marina östersjöfaunan. Plattfiskar och sandräkor trivs ute på sanden och under de varmare månaderna finns det mycket smått som lever i den täta vegetationen på klipporna. Kräftdjur, bultar och simpor trängs om platsen. En och annan torsk kan man se och här passerar t o m ibland sillstim. Det är ändå de vackra klippformationerna inramat med vit sand som gör dykplatsen så speciell.
Den bästa dykningen vid Vårhallarna är en klippformation som ligger ca 100 meter ut ifrån uddens normala dykstråk. Klippan sträcker sig ifrån botten, 6-7 m, upp till ca 3 m ifrån ytan och ligger liksom utslängd på sandbotten. Det gäller att använda kompassen för att hitta dit.  När man står på land brukar det ligga en flock sjöfågel ovan klippan. Bäringen ifrån udden är mellan 60 och 90 grader beroende var på udden man börjar.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning När man kommer ifrån Ystad in mot Simrishamn på väg 9 (11) träffar man en stor rondell med en Jet och en Statoil-mack. Ta vänster i rondellen och följ vägen över järnvägen till en liten rondell, ca...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser