DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #15

Text och foto: Magnus Lundgren

Arild – Kullens nordsida

Lilla byn Arild ligger på nordsidan av Kullaberg och här finns Kullens i särklass mest lättillgängliga dykplats. Arild har varit en välkänd badort sedan början av 1900-talet. Här samlades från början en aristokratisk publik som främst ägnade sig åt promenader och familjeliv. I den lilla byn finns bl a  Arilds kapell som är Skånes enda bevarade fristående kapell från medeltiden.
Det finns en känd badplats som ligger en liten bit väster om hamnen. Här finns en parkering och själva badplatsen har begåvats med en liten cementbassäng som är förbunden med havet. Det är endast ett 30-tal meter ifrån parkeringen till vattenbrynet.
Denna facilitet, bassängen alltså, är inte till för dykare så kom ihåg att gå i till vänster (väster) om bassängen nere vid stenstranden. Arildborna är kända för att vara speciellt kitsliga för besökare och i ännu högre grad dykare. Det är alltså viktigt ur konfliktsynpunkt att Ni går i och upp på rätt plats.
Att dyka ifrån stenstranden är enkelt och botten sluttar långsamt ned till max 14 meters djup i nordväst ifrån igångsplatsen. Dykplatsen bör undvikas vid nordlig eller nordvästlig vind.  Det marina livet kring Arild är inte lika häftigt som längre ut mot Kullabergs spets i väst men har ändå sina ljusglimtar.
Fisklivet är bäst mellan maj och oktober och man hittar arter som sjökock och fjärsing ute på sanden och stenbranten hyser ett fint hummerbestånd där det är lite djupare. Under senvintern och tidig vår är här mycket vackert makroliv att uppleva med talrika mollusker.
För ett tiotal år sedan irrade sig en vikval in vid Kullaberg och lokala tidningar var på plats för att dokumentera händelsen. Intet ont anande var en god vän till mig och dök med två dykelever i Arild och de hade en riktig superflax. Tre snopna dykare fick se en vikval simma rakt förbi framför deras näsor. Det låter som en skröna men sanningshalten skall vara hög så se upp när ni dyker i lilla Arild.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Kör till Jonstorp på Kullens nordsida därefter mot Mölle tills skylt mot Arild kommer. När man kommer in i byn så svänger man ner mot hamnen och sedan till vänster. Tänk på var Ni parkerar.
...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser