DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #16

Text & foto: Anders Nygren och Mikael Eriksson

Alvik – Tranebergs Strand, Stockholm

Kliar vraktarmen, men du och kompisarna saknar bil? Ta då pirran med dykpaketet på och åk taxi eller tunnelbana till Alvik och ta en promenad ner till vattnet. För dig med bil kan det inte bli kortare resväg, förutsatt att du är bosatt i Stockholm förstås.
Alvik (Tranebergs Strand), mer känt som Alviksvraket Tore, ligger i Mälaren nedanför Tranebergsbron mitt i Stockholm. Här finns allt från själva vraket av en fiskebåt plus diverse bråte och skräp. Vattnet är härligt gulgrönt och ibland brunt, med en sikt på ca 1 – 5 meter. Perfekt plats för övning eller ett första vrakdyk efter kurs.
Igång sker endera via den lilla gränsslänten bakom huset, eller från bryggan nedanför huset närmast kajen. Var noga med att inte blockera vägar och gångbanor då det rör sig mycket folk i området. Har man bara ett glatt leende och tar sig tid och pratar med nyfikna bruakr det sällan vara problem eller klagomål. Det finns ofta möjlighet att tjäna en slant då folk har en tendens att tappa solglasögon och annat över kajkanten, och behöver hjälp med att blocka upp sakerna igen.
Botten är något siltig, även om den första delen vid stranden består av singel och grus. En lina är fäst vid bryggpelaren och vraket ligger ca 20 meter ut från bryggan. Den finns även en lina från vraket som går västerut till en mindre segelbåt. Med andra ord finns det en hel del att göra här när det gäller dykövningar och att simma runt och titta på bråte.
För den djurintresserade finns både kräftor abborre och gädda. I vraket huserar två knubbiga 2-kilosabborrar, och man kommer ganska nära om man tar det lugnt. Bra fototillfällen finns med andra ord.
Dykning skall anmälas till Stockholms Hamn via fax eller telefon, även om vi aldrig hört att någon inte fått dyktillstånd. Hur som helst så skall rätt vara rätt, och vi vill ju vara vän med Stockholms Hamns som dykare.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser