DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #21

Text och foto: Anders Salesjö / Sjöharen

Stora Lund – våta Vättern

Naturreservatet Stora Lund är kanske det bästa stället att komma i närkontakt med Vättern utan att åka båt. Du hittar bra och lättillgänglig dykning året om. Det är därför inte konstigt att stället blivit en av Vätterns populäraste dykplatser. Här finns grunda områden lämpliga för kursdyk, men det går också att komma riktigt djupt för den som vill ägna sig åt teknisk dykning. Vätterns klara, näringsfattiga vatten gör att sikten generellt sett är mycket bra och det finns en hel del att studera under ytan på denna plats.
Undervattenslandskapet är relativt kuperat med vackra mjuka hällar, blandat med sten och sand. Ganska långt till höger om bryggan på 25 meters djup finns resterna av ett gammalt vrak. Det finns dessutom mängder av signalkräftor samt en hel del fisk. Här och var bland stenarna står en och annan gärs, men man kan även finna dem ute över sandbottnen. Nere i anslutning till vraket vilar ofta en eller flera lakar. Abborre, storspigg och stensimpa är andra fiskarter som man regelbundet stöter på vid denna dykplats. Vill man se mycket fisk är sannolikheten oftast som bäst under nattdyk.
Naturreservatet Stora Lund erbjuder inte bara fin dykning utan det finns aktiviteter för hela familjen i området. Här finns vandringsled genom blommande hällmarker och möjlighet till uppfriskande bad från klipporna. Fiske med handredskap är fritt i hela Vättern. Nära reservatet fångades 1997 världens största spöfångade insjölax, vilken vägde 20,4 kg. För golfentusiasten finns det en 18-håls golfbana. Om du blir hungrig finns såväl restaurang som fikabord och grillar där du kan anrätta din egen matsäck.
Är man i området ska man absolut göra ett besök i Vätternrummet. Utställningen ligger på golfbaneområdet i det första röda huset på vänster hand. Här visas Vätterns fiskar i akvarium, men också en dykfilm om vraket efter hjulångaren Erik Nordevall. Utöver information om Vättern under ytan finns det mycket intressant om Vätternbygdens och Stora Lunds historia. Vätternrummet är öppet för alla, det har gratis entré och är handikappanpassat. Utställningen är öppen dagligen från 1 maj till 15 oktober mellan kl. 8-20.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Att hitta dit Från E4 svänger man av mot Ödeshög och Vadstena. Följ sedan väg 50 genom Ödeshög mot Vadstena. Cirka fyra kilometer från E4 finns en stor skylt om en avtagsväg till vänster mot golfbanan,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser