DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #25

Av Anders Salesjö/Sjöharen

Stockevik – Gullmarens mynning

Gullmarsfjorden erbjuder som regel bra och lättillgänglig dykning året om. Under januari till mars kan det dock vara bekymmer med isläggning i stora delar av fjorden. Även om det skulle vara istäckt i Gullmaren har man fortfarande möjlighet att dyka i vid Stockevik. Här skall det vara en extremt sträng vinter om det ska bli någon is överhuvudtaget. Platsen ligger lite söder om Gullmarens mynning. Djur och växtlivet skiljer sig därför en del från ett typiskt gullmarsdyk och påminner mer om dykning längre ut skärgården.
På den grunda bergväggen finns det sommartid gott om tångräkor och nyfikna små stensnultror. En annan fisk som är mycket vanlig på den grundare delen är svart smörbult. Dyker man under maj till augusti kan man få se hanen i sin svarta parningsdräkt. Man finner honom ofta i någon liten hålighet under en sten eller inuti stora musselskal. Där ligger han och kikar ut medan han vaktar rommen. Här är det nämligen hanen som tar hand om avkomman och inte honan. Honan lägger bara rommen hos hanen och sedan pysslar han om dem tills de kläcks. Under vinterhalvåret är det dåligt med fisk på det grunda partiet, men är man vid Stockevik under senvintern kan man istället få se en hel del olika nakensnäckor på bergväggen.
Stockevik är en mycket lämplig plats för nattdyk. Här finns belysning vilket gör det lätt att ta på sig samt komma i och upp ur vattnet, men här finns också ett rikt djurliv nattetid. Under nattdyk ner på leran har man möjlighet att se havskräfta redan på 20 meters djup, sannolikheten blir dock större om man går lite djupare ner mot 30 meter. Dagtid ligger kräftorna oftast och trycker i sina gångar nere i bottnen, men under natten tar de sig upp för att söka föda. Under nattdyken ser man också mycket plattfisk på sanden och leran. Med lite tur kan man se den dåligt kända tungevaren. Den är en liten vacker plattfisk som normalt inte blir mer än 20 centimeter lång. I kroppsformen påminner den om en tunga, men den har en relativt stor mun precis som de flesta varar.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser