DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #33

Av Magnus Lundgren

Åkersberget – på Kullaberg

Åkersberget bär en tydlig doft av Skottland. Natursköna gröna små dalgångar avlöser mossbevuxna stenhällarna och det hela kryddas av betande Scottish Higland cattle i ett hägn. De känns som de långhåriga kossorna mest finns där för att förstärka den skottska upplevelsen men så är det nog inte. Utan att överdriva kan man kalla Åkersberget den svenska västkustens sydligaste utpost. Det salta vatten som finns på djupet har skapat en klart västkustsk prägel på undervattensmiljön. 
Det är en populär dykplats för både strävsamma landdykare som bekväma båtdykare, men även fler och fler fridykare hittar dit. Dykare får snällt samsas på Åkersberget med andra friluftsmänniskor som klängiga klättrare, stissiga fågelskådare eller picknickande familjer. De flesta använder den lilla gräsbevuxna dalgången intill Åkersberget som basläger. Bergsknallen som sticker ut i havet i sydväst är själva Åkersberget.
Igång för dyk sker oftast i den stora bukten i söder. En rejält stor stenbumling ligger precis där man går i. Se upp eftersom stenen ibland ligger helt dold under ytan och det är väldigt lätt att trilla över stenen då. Den grunda bukten är en livlig favorit med stora, täta musselbankar, massor av fisk vid varmare vattentemperaturer och en lodrät liten vägg längs den västra sidan. Här börjar man dyken i lugn takt och här avslutar man dyken med ett långt och intressant säkerhetsstopp.
Det vanligaste upplägget för ett dyk är att följa sydbukten ut med berget på er högra sida för att sedan vända i tid och simma tillbaka lite grundare. När man kommer ur buktens grunda områden så sluttar det lite brantare nedåt. Här finns flera stenrösen runt 16 meter som ofta hyser gott om hummer om sommaren. Följer man berget längre ut blir djurlivet bara bättre och bättre. En bra bit ut finns det kolonier av död mans hand och mycket större torsk står gömd bland stenblocken. Vackra anemoner, Urticina fellina, är lila färgklickar på stenblocken i de salta strömmarna. Marinbiologiskt är det så bra som det kan bli på Kullen. Åkersberget kan mäta sig med Kullenklassiker som Spetsen och Paradishamn vilken dag som helst.
Ett annat alternativ är att simma runt hela berget på ett enda dyk för att sedan gå upp i den smala skrevan på andra sidan berget i väst. Förhållande måste dock vara rätt beträffande ström, er luftkonsumtion och vågor för att det skall vara ett seriöst alternativ. Det går också alldeles utmärkt göra ett dyk på östsidan av den södra bukten.
Baksidan, bildligt talat, med Åkersberget är att det är en ganska lång vandring ner till igångsplatsen ifrån parkeringen. Uppskattningsvis rör det sig om ca 400 meter. Ifrån parkeringen följer man den gula vandringsleden fram till träspångarna. OBS! De är riktigt hala om det är blött. Därefter går man in i hägnet för kreaturen ”Scottish Highland cattle” och fortsätter följa det gula spåret utför till andra sidan hägnet. Här möter man stigen från fyren och tar vänster och går ner till den...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser