DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #34

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Breviks brygga – Stockholm

Dykning från gamla ångbåtsbryggor är ett paradis för skrotletaren, och Breviks brygga ute vid Tyresö är inget undantag. Här finns det mesta i form av cykelhjul, bildäck, flaskor och ganska mycket fisk för den som inte gillar skrot.
Dykningen sker lättast från bryggans vänstra del där en lite stege finns för i och uppstigning. Botten sluttar gradvis utåt från land och följer mer eller mindre bergstrukturen ovan vattenytan. Platsen är mest lämplig för dykning under vinterhalvåret då båttrafiken är avsevärt mindre intensiv. Var även försiktig med var du sätter upp dykflaggan eftersom båtkaptener inte kan styra in till bryggan om det hänger en dykflagga i vägen. Tro det eller ej, men de flesta yrkesförare vill faktiskt inte köra på dykare i vattnet.
Bilen parkeras på bekvämt avstånd från igångsplatsen, dvs ca 5 meter ifrån. Väl i vattnet kan du välja att simma åt höger eller åt vänster. Båda riktningarna ger trevliga dyk på ett djup mellan ca 5 meter och 15 meter. Dyknignen är enkel och passar även nybörjare, då navigering inte är det minsta svårt i området.
För fotografen finns det massor av bråte, som ofta även är gömställen för fisk. Smyg fram försiktigt så har du kanske tur att se både gädda och stor lake. Vid senaste dyket hittade vi en fet simpa med en strömming i halsen. Den som gapar efter mycket…..Det finns även fina vyer uppe på grunt vatten, och om du sitter still en stund och kikar uppåt kan du se kamraterna stå på bryggan ovanför genom vattenspegeln.
Platsen är även bra för nattdyk då det är lätt att hitta både ovan och under vattenytan, samt det bekväma avståndet från vattnet till parkeringen. Det är dock inte den bästa platsen att grilla på så var lite vaksam på hur grannarna beter sig. Ibland är de glada och ibland sura, vilket oftast beror på hur gruppen innan betett sig.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser