DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #36

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Gräddövraket – Kapellskär, Stockholm

Köpt ny kamera och sugen på vrakfoto? Saknar du vrak, och är trött på djupa vrak långt ute till havs? Då är Gräddövraket ett utmärkt alternativ! Vraket består av en gammal fiskebåt som sjönk på 80-talet, och ligger på ett mycket behagligt dykdjup.
Vraket ligger längs stranden mer eller mindre direkt nedanför pontonen, med slagsida åt styrbord. Skrovet är relativt intakt även om en hel del plankor och brädbitar ligger lite huller om buller utanför vraket på styrbordssidan.
Följ kätting och linor ner från ytterkant på pontonen så landar du rakt på vraket. Simma några varv och titta på detaljerna. Fotografen kan med fördel sätta sig på knä en bit utanför vraket för att ta ordentliga vy-bilder (förutsatt att sikten så medger såklart). Låt en eller två dykare simma längs skrovet mot fotografen och lysa med lampor så blir bilden läckert dramatisk.
När du tröttnat på vraket kan du med fördel fortsätt akterut och ner lite djupare. Här finns en eka nedanför bergkanten nere på ca 15 meters djup. Det finns även en hel del skrot att kika på här. En och annan tånglake och simpa kan också beskådas även om det vid vårt fototillfälle var väldigt kallt i vattnet och alla fiskar lyste med sin frånvaro. Man får ju inte glömma att det Östersjön vi dyker i, så stora fiskstim är i och för sig inte att förvänta.
Botten nedanför vraket är ganska siltig, så avvägning är ett krav om du inte vill höra elaka gliringar från andra dykpar som kanske kommer efter dig. En hel del plankor ligger lösa i vraket så var försiktigt med eventuella försök till penetration.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser