DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

#42

Av Rikard Godlund

Lunneviken – norra Bohuslän

Är du på väg till Strömstad eller Grebbestad för en helgs dykning? Då kan ett landdyk vid Lunneviken vara en bra start (eller slut) på helgen. Lunneviken är belägen vid Idefjorden utanför Strömstad.
Lunneviken är en mycket lättillgänglig dykplats för oss dykare, där du bokstavligt talat kan parkera bilen ända framme vid igångsplatsen. Det finns inget behov av att släpa dykgrejerna någon längre sträcka. Vid Lunneviken ligger en husvagnscamping med småbåtshamn och badplats där det passar bra för icke dykande sällskap att vistas när de väntar på oss dykare. På sommaren är Lunneviken ett mycket passande utflyktsmål för ett eller ett par dyk med bad och fika efteråt.
Dykning i Lunneviken bör påbörjas till höger om bryggan vid parkeringen. Dykning från bryggan är inte tillåten. Rakt ut från igångsplatsen och åt höger är det sluttande mjukbotten som då och då bryts av med klippbotten. Om du istället väljer att simma åt vänster så stöter du så småningom på brantare vägg och en del vackra överhäng väl värda ett besök. På de mjukare partierna är det gott om exempelvis sjökock och smörbult och på något större djup kan du stöta på exempelvis havskräfta, sjöpenna och piprensare. På de branta väggarna växer gullmarsanemonen, svampdjur och rörbyggande havsborstmask. Att Lunneviken under lång tid har varit båtplats för småbåtar finns det tydliga spår av under vattnet. Det finns gott om gamla fästen och fundament för bojar av olika slag som har blivit överväxta av växter och djur.
Det finns ett mycket användbart navigationshjälpmedel under vattnet som hjälper dig att hitta tillbaka till igångsplatsen i slutet av dyket. Det är vraket efter en liten båt som du passerar på ca 5-6 m djup rakt ut från igångsplatsen. Det lilla vraket är lätt att upptäcka när du har vänt och är på väg tillbaka på grundare djup under den sista delen av dyket.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser