DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

#44

Av Mikael Eriksson och Anders Nygren

Vagnhärads Kalkbrott – söder om Södertälje

Dykplatsen och dykningen är kort sammanfattat helt superb. Brottet består av två sjöar, men man dyker bara i den ena (det är mycket sörja i den andra). Som bilden visar är det ett ganska runt brott med höga klippväggar. Brottet under ytan är ganska koniskt och ett simmat varv runt är kortare desto djupare man dyker (nej det är inte beroende på djupberusningen…). Det finns gruvgångar även här, dock i form av återvändsgränder utan fri uppstigningsmöjlighet, så vi väljer återigen att inte beröra detta mer den här gången. Vill man göra ett grunt dyk simmar man rakt över till andra sidan från igångsplatsen, över till platån som ligger på ca 5-6 meters djup. Här finns ett gammalt träd, stenblock, ljus och fin botten och en jättestor abborre som verkar vara mer eller mindre permanent boende här. I den här delen kan det dock vara trångt om plats ibland. Här trängs nämligen fotografer dag efter annan och fotar den ensamma julgranskvisten, trädet eller bara en simmande dykare. Längst in i viken vid trädet som ligger under vatten brukar stora stim av abborre lugnt simma runt. Vattnet har en klargrön färg och under solig dag får man lätt känslan av att flyga fram på låg höjd över en grön sommaräng.
Ute i brottet på ca 10-15 meters djup ligger det en del skrot och rester från gruvtiden. Det är lite vrakkänsla att glida fram och se historiens lämningar. Tyvärr förekommer även en del annat skräp, som har mer nutida karaktär. Platsen skulle kunna ses som skräpig i vissa personer ögon, men för oss andra utgör skrotet fascinerande vyer och möjligheter till sakletning. Det finns även ett badkar och en spegel så att du kan se hur du ser ut under vattet!
Många av Stockholms UV-fotografer testar och utvecklar sin förmåga här på den grunda delen, vilket framgår om man t ex söker på bilder från Vagnhärad på dykarna.nu Vagnhärad är även ett bra ställe för isdykning. Platsen är även flitigt används för tekniska dykkurser i Grodmansskolans regi.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser