DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

#46

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Largen - i Roslagen

Sjön Largen är en populär dykplats med bra sikt. Largen är kanske en av de mest dykta sjöarna i runt Stockholm. Det är en populär sjö för grundkurser då sikten brukar vara bra och det är otroligt enkelt att parkera och att komma i och upp ur vattnet. En helt perfekt plats om man vill träna på sina färdigheter och få ett avrostningsdyk eller om man vill skölja sin utrustning efter en vecka på Västkusten.
Largen är en näringsfattig skogssjö med mycket klart vatten. Sjön är ca 20 meter djup och har ett siktdjup på ca 10 meter. Largen har fin sandstrand och sandbotten bidrar till den fina sikten. Det är en mycket familjevänlig plats då man dyker precis vid parkeringen. Är man här under badsäsongen är det kanon för familjen att följa med och bada samt grilla korv.
Ca 50 meter ut från stranden ligger det berömda stenröset, detta brukar vara utmärkt med en eller flera pinnar som bryter ytan, djupet på landsidan är ca 2,5 meter och på sjösidan ca 6,5 meter. Det kan vara lätt att missa röset då botten är relativt platt utan referenser på vägen ut. Ta en god kompasskurs och gå upp och kolla ibland om du är osäker så kommer du inte att simma förbi. På Röset hittar man alltid abborre, kräftor och mört. Har man tur kan man även se gädda. Gäddorna simmar oftast i vassen vid strandkanten och även där brukar det vara fullt med abborrar och vitfisk.
De flesta dykare genomför nattdyk eller skymmningsdyk i Largen då platsen är enkel att nå, samt har bra sikt och otroligt många kräftor som är ute och vandrar under natten. I sjön finns det signalkräfta då kräftpesten som tur är ännu inte har nått hit. Även isdyk är något som ofta bedrivs i Largen då sjön fryser tidigt och behåller isen sent på våren.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser