DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Stora M – liveaboard i Östersjön
S/S Nicomedias för tornar upp sig. Imponerande vid varje besök.
Stora M – liveaboard i Östersjön
Magnus Hagman på väg upp på Stora M efter ännu ett fantastiskt dyk.
Stora M – liveaboard i Östersjön
Linorna, som Eva i detta fall sköter, är till för att hänga av stageflaskor och dekompressionsflaskor så att det blir lättare att klättra upp för stegen.
Stora M – liveaboard i Östersjön
Stora M – liveaboard i Östersjön
Stora M – liveaboard i Östersjön
Dekoflaskor hängande i mantågen runt Stora M:s reling.
Stora M – liveaboard i Östersjön
Inloppet mot Kårehamn är som ett vykort. På en liten ö står en ensam fiskebod.
Stora M – liveaboard i Östersjön
Fyren på Ölands norra udde, Långe Erik, passerade vi i skymningen på väg mot nästa natthamn.
Stora M – liveaboard i Östersjön
Kompassen på Humber, frusen i tiden och ständigt på samma kurs.
Stora M – liveaboard i Östersjön
S/S Director Reppenhagen har massor med detaljer att utforska, men vraket har tagit ganska mycket stryk de senaste åren så utforska med försiktighet och kunskap.

Stora M

– liveaboard i Östersjön

Text: Fredrik Isakson Foto: Alex Dawson
Det är tomt i fiskehamnarna, fisket är en långsamt utdöende industri. I Sandhamn där vi skall borda Stora M ligger några få fiskebåtar kvar men de fornstora dagarna är över. Dykningen är dock fantastisk. Lyckas du kapa åt dig någon av de åtråvärda dagarna på Stora M, eller M24 som hon kallas i dagligt tal, så kan du skatta dig lycklig. Framför dig ligger några dagar med det bästa som svensk vrakdykning kan erbjuda.

Jag gillar allt med att dyka på det här sättet. Du riggar en gång, sedan står paketet där färdigt att slinka i och sedan är det bara hoppa i vattnet. Du meddelar Peter eller Eva vad du vill ha i flaskorna inför nästa dyk och de fixar mixen medan du vilar, äter, läser en bok eller pillar med kameran. Det kan inte bli smidigare.

Stora M
Stora M är en gammal minsvepare i trä, hennes militära betäckning var M24 och det har liksom hängt kvar. Längst bak finns en kabin med ett antal sängar, idag används den framförallt för att hänga upp torrdräkter och ladda batterier. Det finns dock gäster som alltid vill bo där eftersom det gungar mindre än på andra platser i båten. Midskepps finner man maskin och besättningens utrymmen. Här står också gasbankar och bänkar för paketen. Sedan kommer styrhytten och längst fram i fören finner du kök, matbord och sovområde. Det är trä och mässing som gäller. Det är en riktig båt, vilket märks, det knakar och lever i spant och materiel.

Ett levande väsen
Det ger mer till upplevelsen att båten känns som ett levande väsen. Vi besöker vrak som vilat i sin törnrosasömn på botten i hundratals år, ovan ytan bor vi i en träbåt med krigisk härstamning och som är laddad med sina egna historier. Spåren efter de tidigare värnpliktiga finner man här och där.
Eva Lindahl och Peter Peltonen är de två besättningsmedlemmarna och de som ser till att resan blir minnesvärd. Båda är utbildade att föra och hantera M24, men det är en stor båt och mycket kan hända. Arbetsytan är liten och det är lätt att gå varandra på nerverna. Samtidigt är det nog en av de mysigaste platser man kan vara på om man har tur med vädret.
– När vi startade diskuterade vi om våra gäster skulle få ha självhushåll, alltså laga sin egen mat, men vi kom fram till att för oss skulle det bara bli en massa extraarbete och det skulle förta den där semesterkänslan som vi vill skapa.

Vardagen försvinner
Med oss på denna utfärd är tre andra dykare förutom Alex och mig. Det känns lyxigt att vara så få på båten och det skapar en väldigt gemytlig stämning. Både Peter och Eva berättar gärna en dykarskröna eller två från tidigare äventyr och det blir många skratt.
Man tar nio sovande gäster så det blir aldrig någon trängsel på vraken eller uppe på ytan. Det skapar rätt känsla. Långsamt går man ner i varv, vardagen försvinner och din hela verklighet blir läsa, äta, sova och dyka. Dykningen blir en del av dig och det är tydligt, din dykning förbättras eftersom du fokuserar så på att dyka.
Möjligheten att åka med en liveaboard i Sverige ökar sakta. I nuläget finns ett antal båtar som kör charter eller mer klubbliknande verksamhet. Det skall vi vara glada för, här finns mycket att titta på som är svårt att nå med en dagsutflykt och nu finns det möjlighet att nå dessa platser.

Uppvärmning på Nicomedia
Jag och Anders Jacobsen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser