Skåne runt på 10 dyk!
Skåne är ett av Sveriges mest tätbefolkade områden och därför är en ganska stor del av landets dykare bosatta här. Landskapet är kanske inte känt som ett dykarmecka, utan mer känt för böljande sädesfält, intressant dialekt, närheten till Danmark och Turning Torso. Hur står det då till med den skånska dykningen? Är den något att ha?
Något som är ganska unikt är att salthalten utmed den skånska kusten varierar ordentligt, från det bräckta vattnet på östra sidan till det salta i nordvästra Skåne. Eftersom det också finns ett antal stenbrott och sjöar här, så förstår du att du kan göra väldigt varierande dykning här! Denna artikel har jag valt att fokusera på tre olika typer av dykning, nämligen naturdykning (saltvatten), vrakdykning och sötvattensdykning. Det är meningen att alla ska kunna dyka på de beskrivna dykplatserna, vare sig man är relativt ny inom dykningen eller är en gammal saltig dykräv. Min tanke är inte att göra en ”de tio bästa dyken i Skåne” artikel utan mer visa på vad som finns i dykväg i Skåne. Alla dykare har ju sina favoriter och en tio i topplista är ju synnerligen subjektiv. Här är i alla fall tio dyk som är väl värda att göra om du dyker i Skåne!
Naturdyk
Det finns ett flertal bra naturdyk längs med Skånes kust. Uppe i nordvästra hörnet finns förmodligen de intressantaste av dem. Här ligger det i dykarkretsar välkända Kullaberg som egentligen inte behöver någon närmare presentation. Salthalten här är den högsta i Skånes vatten och därför är artrikedomen som bäst just här. Av naturliga skäl är Kullaberg representerat med flera dykplatser i denna guide. Men det finns fler naturdyk än bara de vid Kullaberg att göra i Skåne. Kring Simrishamn finns en handfull dyk och välkända Ön i Limhamn med den omedelbara närheten till Malmö, är ett dyk som varje skånedykare bör ha i sin loggbok.
Vrakdyk
Det finns många vrak som ligger utefter Sveriges södra kust och många menar att det är här som den kvalitetsmässigt bästa dykningen i Skåne återfinns. Det finns faktiskt utmärkta vrakdyk lite varstans. Uppe i nordvästra delen återfinns Bygd, Martina och Johannes L. Kring ön Ven finns även ett flertal trevliga vrakdyk, Sinne Nordfisk är kanske det mest välkända. Den södra och östra kusten har många intressanta vrak och storheter som Ares, Bonita och Undine sätter blodet i svallning på inbitna vrakdykare. Vraken som ligger i den nordvästra region har kanske en mer intressant marin påväxt än de vrak som ligger utefter södra och östra kusten. I gengäld blir de vrak som ligger i dessa vatten mer välbevarade eftersom salthalten är lägre. Enda egentliga nackdelen med vrakdykningen i Skåne är att den är rejält väderkänslig. När denna artikel skulle skrivas satt vädrets makter käppar i hjulen fyra gånger på raken!
Sötvatten
I Skåne finns det många gamla vattenfyllda stenbrott och sandtag som förmodligen utgör den intressantaste sötvattensdykningen. Jag skulle önska att det fanns någon trevlig liten sjö med riktigt klart vatten eftersom sådan kan erbjuda fantastiska fotomöjligheter. Men jag har varken hört talats om eller ännu mindre dykt i en sådan sjö i Skåne (vet du om en sådan dykplats i Skåne får du gärna kontakta mig…). Några ganska välkända stenbrott i norra Skåne...