DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Lägerliv

Text och foto: Jesper Kjøller

Ska du resa till Röda havet ställs du oftast inför två val: Hurghada eller Sharm el Sheikh? Dagsturer eller live aboard? Men det finns en annan väg att gå: Marsa Alam i södra Egypten. Dykningen i detta vilda och orörda område är både bra och varierad, och boendet i bungalows eller tält direkt på stranden påminner om den gamla goda tiden när Sharm erbjöd jungfruliga vatten.

Jag är ute på havet i en liten gummibåt tillsammans med Ali, en stor kraftig egyptier som hittar i Röda Havet som i sin egen ficka. Han har tagit med mig till ett hemligt undervattensrev som bara han känner till, 15-20 minuters båtfärd från vårt läger vid Marsa Shagra. Ali har dykt i mer än 25 år och har över 19.000 dyk i Röda Havet. Han har i många år seglat runt som skeppare på en dykbåt och markerat alla utslag på ekolodet i sin egen personliga GPS, positioner som han nu skyddar som om de vore statshemligheter.

Vi kör runt lite på havet alltmedan Ali har blicken som fastnaglad på sitt lilla handhållna instrument. Det är nästan som att leta vrak därhemma, tänker jag. På ytan syns ingenting. Plötsligt ger Ali tecken och vi rullar i vattnet samtidigt som vår båtförare förbereder sig för att fördriva tiden med att kedjeröka ett paket Cleopatra…

Under nedstigningen simmar jag som en galning för att nå undervattensrevet. Ali har varnat mig att om vi hamnar fel så kommer strömmen att ta oss och vi missar revet. Det känns underligt att simma neråt för fulla muggar utan att kunna se annat än blått hav så långt ögat når. Ali är en skämtare som inte drar sig för ett practical joke. Därför överväger jag en kort stund om han har lurat rumpan av mig — här finns ju ingenting… Men så ser jag plötsligt revet tona fram i djupet, mer än 35 meter under ytan. Wow!

För att komma i lä från strömmen simmar vi tätt på revet, som är stort som två-tre tennisbannor på längden och som reser sig flera hundra meter upp från havsbottnen. Korallerna här är de friskaste jag någonsin sett. De stortrivs i den kraftiga strömmen som ofta måste dra fram här. Mjukkorallernas ”stammar” är tjocka som en sumobrottares lår. Och även om det är djupt så är vattnet så klart att ljuset får färgerna att framträda. En ensam revhaj luskar omkring framför revet där en djup spricka delar korallerna som om en jätte hade kluvet det med yxa.

Det stora djupet göt att dyket blir kort, alltför kort. Efter 25 minuter börjar vi uppstigningen för att göra en längre dekompression. Vi kan fortfarande se hajen och en skugga av revet tills strömmen har fört oss långt bort. Ali och jag hänger och ler stort till varandra under vår dekoboj medan gummibåten väntar i närheten. Det är alltså så det är att dyka på ett jungfrurev.

Alternativet Den norra delen av Röda Havet har med sin närhet till Kairo och infrastruktur i form av vägar, flygplats och avsaltningsanläggning, utvecklats mycket de senaste 10-15 åren. En del skulle kanske säga överutvecklats. Men allt eftersom områdena kring Sharm el Sheikh och Hurghada dragit till sig allt fler besökare har andra alternativ vuxit fram längre söderut.

Det hela startade för 15 år sedan då den egyptiske tjänstemannen Hossam Helmy tröttnade på sitt arbete för president Mubarak. Trots en framgångsrik karriär och goda förbindelser till maktens absolut innersta kretsar lämnade han Kairo och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Klimat och säsong Under vintersäsongen är vädret dagtid som svensk sommar medan nätterna kan vara kyliga. Ta med en vindjacka och långa byxor. Det kan vara kallt att åka hem blöt efter ett truck dive så en handduk eller jacka med huva kommer väl till pass. På vintern ser man inte lika mycket haj och andra större fiskar och vattentemperaturen sjunker till 22-23°C. En 5 mm heldräkt med huva behövs.

På sommaren är det torrt och varmt dygnet runt, på dagen ända upp till 40°C. Drick rikligt med vätska och se upp för solen. Under sommarmånaderna är dykningen på topp – du ser mer fisk och vattnet håller 28-29°C. Det finns massor med haj, speciellt på Elphinstone, och mantor och valhajar kan också räknas in bland gästerna i området. En 3 mm heldräkt är lagom för de flesta.

Transport Flyg till Luxor eller Hurghada och därifrån med bil eller minibuss till Marsa Shagra. Bilturen från Luxor till Safaga och därefter söderut längs kusten tar cirka åtta timmar. Från Hurghada går det några timmar fortare.

Valuta Valutan heter egyptiska pund (LE eller EGP). 1 LE=2,18 SEK. US Dollar och Visakort kan användas på dykcentret. Du behöver inte kontanter för dina dagliga behov eftersom din konsumtions skrivs upp på en löpande räkning som betalas vid hemresa.

El 220 volt. Adapter behövs inte.

Visum Det krävs visum och svenskt pass som är giltigt minst sex månader efter inresa. Visum arrangeras i regel av resebyrån och är en ren formalitet. Det går ofta också att köpa direkt på flygplatsen vid ankomst, t ex i Hurghada.

Mobiltelefon Du har överraskande bra täckning både på land och till sjöss, men det kostar minst 15-20 kronor i minuten att ringa till och ta emot samtal från Sverige, beroende på operatör.

Mat och dryck Maten i lägret är enkel men varierad. Vatten, läsk, te och kaffe är gratis, öl och glass kostar extra.

Nitrox Du kan dyka nitrox för 6 US dollar per flaska. Kom ihåg ditt nitrox-certifikat eller gå nitroxkurs på plats. Nitrox kan rekommenderas, speciellt om du funderar på att utnyttja möjligheten att göra fyra-fem dyk om dagen.

Tryckkammare Mindre än 200 meter från lägret ligger en fullt utrustad tryckkammare. Kammaren är den enda i södra Egypten och betjänar främst olycksdrabbade dykare på live aboard-båtar. Kammaren drivs kommersiellt av DECO-International. Alla dykgäster i området betalar en tryckkammaravgift på 6 dollar och får då gratis behandling i tryckkammaren vid en eventuell olycka. Ett mycket sympatiskt system.

Hälsa Nyckeln till en problemfri semester i Egypten är att dricka massor med vatten hela tiden. Vaccinationer mot stelkramp och Hepatit rekommenderas, Ta med solskydd och magmedicin. Småsår kan ha svårt att läka när man dyker hela tiden. Desinficerande salva och aloe vera kan rädda en dyksemester. Det finns en kompetent och erfaren läkare knuten till dykcentret.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser