Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Lägerliv

Text och foto: Jesper Kjøller

Ska du resa till Röda havet ställs du oftast inför två val: Hurghada eller Sharm el Sheikh? Dagsturer eller live aboard? Men det finns en annan väg att gå: Marsa Alam i södra Egypten. Dykningen i detta vilda och orörda område är både bra och varierad, och boendet i bungalows eller tält direkt på stranden påminner om den gamla goda tiden när Sharm erbjöd jungfruliga vatten.

Jag är ute på havet i en liten gummibåt tillsammans med Ali, en stor kraftig egyptier som hittar i Röda Havet som i sin egen ficka. Han har tagit med mig till ett hemligt undervattensrev som bara han känner till, 15-20 minuters båtfärd från vårt läger vid Marsa Shagra. Ali har dykt i mer än 25 år och har över 19.000 dyk i Röda Havet. Han har i många år seglat runt som skeppare på en dykbåt och markerat alla utslag på ekolodet i sin egen personliga GPS, positioner som han nu skyddar som om de vore statshemligheter.

Vi kör runt lite på havet alltmedan Ali har blicken som fastnaglad på sitt lilla handhållna instrument. Det är nästan som att leta vrak därhemma, tänker jag. På ytan syns ingenting. Plötsligt ger Ali tecken och vi rullar i vattnet samtidigt som vår båtförare förbereder sig för att fördriva tiden med att kedjeröka ett paket Cleopatra…

Under nedstigningen simmar jag som en galning för att nå undervattensrevet. Ali har varnat mig att om vi hamnar fel så kommer strömmen att ta oss och vi missar revet. Det känns underligt att simma neråt för fulla muggar utan att kunna se annat än blått hav så långt ögat når. Ali är en skämtare som inte drar sig för ett practical joke. Därför överväger jag en kort stund om han har lurat rumpan av mig — här finns ju ingenting… Men så ser jag plötsligt revet tona fram i djupet, mer än 35 meter under ytan. Wow!

För att komma i lä från strömmen simmar vi tätt på revet, som är stort som två-tre tennisbannor på längden och som reser sig flera hundra meter upp från havsbottnen. Korallerna här är de friskaste jag någonsin sett. De stortrivs i den kraftiga strömmen som ofta måste dra fram här. Mjukkorallernas ”stammar” är tjocka som en sumobrottares lår. Och även om det är djupt så är vattnet så klart att ljuset får färgerna att framträda. En ensam revhaj luskar omkring framför revet där en djup spricka delar korallerna som om en jätte hade kluvet det med yxa.

Det stora djupet göt att dyket blir kort, alltför kort. Efter 25 minuter börjar vi uppstigningen för att göra en längre dekompression. Vi kan fortfarande se hajen och en skugga av revet tills strömmen har fört oss långt bort. Ali och jag hänger och ler stort till varandra under vår dekoboj medan gummibåten väntar i närheten. Det är alltså så det är att dyka på ett jungfrurev.

Alternativet Den norra delen av Röda Havet har med sin närhet till Kairo och infrastruktur i form av vägar, flygplats och avsaltningsanläggning, utvecklats mycket de senaste 10-15 åren. En del skulle kanske säga överutvecklats. Men allt eftersom områdena kring Sharm el Sheikh och Hurghada dragit till sig allt fler besökare har andra alternativ vuxit fram längre söderut.

Det hela startade för 15 år sedan då den egyptiske tjänstemannen Hossam Helmy tröttnade på sitt arbete för president Mubarak. Trots en framgångsrik karriär och goda förbindelser till maktens absolut innersta kretsar lämnade han Kairo och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser